ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О БРАТИМЉЕЊУ СМЕДЕРЕВА И ТАНГШАНА

Градоначелници Смедерева и Тангшана, Јасна Аврамовић и Динг Ксијуфенг, потписали су Споразум о братимљењу, са циљем да се убудуће  сарадња два града, која је сада ослоњена на две железаре у оквиру „Хбис Групе“, унапреди у свим областима.  Иницијатива о братимљењу Смедерева са главним градом провинције Хбеј потписана је приликом прошлогодишње посете председника Србије Александра Вучића Народној Републици Кини, током које је боравио и у Тангшану.
-Са великим задовољством сам имао прилику да у мају прошле године примим вашег председника у Тангшану. После посете нашој високој пећи изјавио је да се користи напредна технологија и да његов избор није био погрешан. Председник провинције Хбеј је такође потврдио колико је важан пројекат железаре у Смедереву, а у то се уверио и наш председник Си Ђинпинг током боравка у Србији и вашем граду – рекао је Динг Ксијуфенг, градоначелник Тангшана.
Није пропустио да напомене да је и пре него што је дошао, имао представу о нашој земљи, још из времена Југославије, пошто је у Кини био познат филм „Валтер брани Сарајево“ са Батом Живојиновићем у насловној улози. После прошлогодишњег обиласка железаре, делегација Тангшана у Смедерево је овог пута дошла са циљем да се сарадња два града подигне на виши ниво.
-Кроз пројекат Хестил Групе већ сарађујемо, али надам се да ће данашње потписивање споразума о братимљењу наших градова бити нови почетак и да ћемо подићи сарадњу на виши ниво. Не само у области индустрије, овога пута водим делегацију, не само због иницијативе председника, већ сам хтео да кроз потписивање споразума проширимо сарадњу на остале области, на пример пољопривреду и кинеску медицину – истакао је, између осталог, градоначелник Ксијуфенг.
Изразивши задовољство што је кинеска делегација опет у нашем граду, градоначелница Јасна Аврамовић подсетила је присутне да је сарадња Смедерева са Кином почела још деведесетих године прошлог века, када је први пут један кинески песник добио награду „Златни кључ“ на манифестацији Смедеревска песничка јесен.
-Много тога нас спаја, од железаре и металске индустрије, културе, пољопривреде, здравства, то су све теме о којима ћемо разговарати након потписивања споразума на радном састанку – рекла је градоначелница и позвала госте да наш град посете у септембру током „Смедеревске јесени“, јер ће тада бити у прилици да се на једном месту упознају са пољопривредом и привредом нашег краја.
Градоначелници су разменили пригодне поклоне, а сусрет је настављен састанком на којем би требало да се конкретизују даљи кораци који проистичу из Споразума о братимљењу.

Ј.В.