НБС: УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ “БРАНИСЛАВ МАНЕ ШАКИЋ”

У Народној библиотеци у Смедереву, у уторак, 5. јуна, на пригодној свечаности од 12 часова, биће додељена овогодишња награда “Бранислав Мане Шакић” и специјално признање истоименог фонда.

Овогодишње добитнице  су Јелена Јеж, новинар-водитељ Радија “Слово љубве” Архиепископије београдско-карловачке за допринос очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања и Ана Ростокина, преводилац и књижевни стваралац, за изузетно владање српским језиком и успостављање мостова сарадње између Србије и Русије.

„Желећи да подстакнемо очување нашег језика, штитећи га од страних утицаја неговањем правилног говора, посебно у електронским медијима Србије, где је улога спикера, водитеља и новинара од посебне важности, 1998. године установљена је награда „Бранислав Мане Шакић“, са намером да се додељује за врхунски домет и високи професионализам у овом послу, а од 2017. године награда покрива и подручје окружења и расејања“, подсећају из овог Фонда.

Ово признање носи печат сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, човеку-заљубљенику у чистоту језика и лепоту изговорене речи, чији су живот и четврт века спикерског рада остали уткани у битисање смедеревског радија. Имајући поменуто у виду, на иницијативу супруге Јадранке Нићин, новинара, и уз свесрдну подршку ове медијске куће формирани су Фонд и одличје који носе Шакићево име.

Закључно са 2010. награда  je додељиванa 16. октобра у Радио Смедереву, на дан његовог оснивања, да би након приватизације целокупни ток уручења овог признања остао у надлежности оснивача Фонда и обавља се у Народној библиотеци Смедерево 5. јуна, на дан рођења Бранислава Манета Шакића.

Подсећања ради, признање су добили : Даница Лекић, спикер Радио Смедерева,  која је са колегом  Шакићем у овој кући била од њеног оснивања, потом Драга Јонаш  (Радио Београд),  Марија Славковић   (Радио Београд),  Душко Марковић  (Радио Београд),  Снежана Живковић  (РТВ Нови Сад), Винка Кнежевић (РТВ Крагујевац), Жарко Обраћевић  (Радио Београд) и Томислав Богдановић (РТВ Крушевац). Међу добитницима су и Душанка Калањ (Радио телевизија Србије), Светлана Алексић (РТВ Панонија, Нови Сад), Александар Гајшек (Телевизија Студио Б, Београд), Стево Обрић (РТВ Крагујевац), Милоје Мића Орловић (Радио телевизија Србије),  Мирослав Војводић (Радио Београд), Десанка Милосављевић (Радио Косовска Митровица), Дина Чолић (Радио телевизија Србије), Светлана Младеновић (Радио Београд 202), Љиљана Марковић (Радио телевизија Србије),  Марина Рајевић Савић (Телевизија Храм) и Слободанка Вујанић (РТРС, Радио Републике Српске).

Поред поменутог одличја Фонд је 2017. установио још  једну новину – Специјално признање намењено странцима који својим радом и знањем српског језика представљају пример вредан пажње.

Први добитник је Француз Арно Гујон, оснивач и директор Хуманитарне организације „Солидарност за Косово“.

Значај награде „Бранислав Мане Шакић“ је утолико већи уколико се зна да је прва и до скора једина те врсте на подручју бивших  држава СРЈ и СЦГ, као и Србије, чему у прилог говори и континуитет њене доделе.

 

СДН