„АПЕЛ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“ ПРЕДСТАВЉЕН СМЕДЕРЕВЦИМА

Грађанима Смедерева представљен је „Апел за одбрану Косова и Метохије“, документ који је саставио политички савет Демократске странке Србије, али је, истичу, брзо постао надстраначки, пошто га је својим потписом подржало 14 академика, 12 епископа СПЦ, око 400 универзитетских професора и више од 22.000 грађана. Смедерево је, наводе организатори, први град у Србији, у којем им локална власт није дозволила да изнајме простор за одржавање трибине, па је јавни скуп одржан на тргу „Карађорђев дуд“.
-Са нашим „Апелом за одбрану Косова и Метохије“ путујемо по целој Србији, Смедерево је први град у Србији где нисмо могли да добијемо ниједну салу да бисмо разговарали о Косову и Метохији. Нису хтели чак да узму ни наше паре, и ево нас, сада овде, испод Карађорђевог дуда, а ви боље знате шта је Карађорђев дуд – рекао је обраћајући се присутнима проф др Милош Ковић, председник политичког савета ДСС-а.
Осврнуо се и на чињеницу да је Смедерево град са великим бројем расељених лица са КИМ, чак око 30.000, уз констатацију да је на скупу присутно тек неколико десетина грађана. Ипак, организатори као чињеницу која им иде у прилог наводе резултате свих истраживања, која показују да је чак 80 одсто грађана против признавања Косова и Метохије. Документом који је представљен од јавности и актуелне власти захтевају „замрзавање конфликта“ и заустављање процеса „сецесије“ Косова и Метохије.
-Тражимо да конфликт остане у замрзнутом стању, да се бавимо развојем наше државе, привредом, запошљавањима, да помажемо свој народ доле, да се суверена права државе не угрожавају. Ако предамо Косово имаћемо низ геостратешких проблема, данас-сутра отвориће се питање Рашке, па југа централне Србије, војвођанско питање, доћи ће до Ниша…То неће стати. Нема рата и нема ни крајњег коначнох политичког решења. Стратегија замрзнутог конфликта је озбиљна и на њој треба да се ради. Идеја је да коначно почнемо да размишљамо својом главом. Једино што ће замрзнути конфликт да спречи је пуна интеграција у ЕУ појаснио је Милош Јовановић, председник ДСС-а.
Организатори су са скупа поручили грађанима да „Апел за одбрану Косова и Метохије“ може да се подржи и онлајн, на сајту: neodustajemo.rs.

Ј.В.

 

Comments are closed.