БРУКА: РАДНИЦИ ЈОЈ ПОТКРАДАЈУ ГРАЂАНЕ, А ДИРЕКТОРКА БИ ДА УРЕЂУЈЕ НОВИНЕ

Поједини мештани Осипаонице обратили су се нашој редакцији са тврдњама да им представници ЈКП „Зеленило и гробља“ наплаћују замену сијалица на бандерама уличне расвете, иако за то немају основа. У таквој ситуацији нашао се Милан Ивановић који наводи да је замену сијалице на бандери испред своје куће морао да плати.
-На обе бандере испред дворишта прегореле су сијалице. Речено ми је да то пријавим у месној канцеларији и тако сам урадио. Пре неколико дана дошли су да их замене. Кажу, на једној могу да замене сијалицу, а на овој другој мора комплетан склоп да се мења, јер њихова сијалица не одговара, па морају све да скидају. То су ми наплатили 3.000 динара, морао сам да дам новац. Тражио сам да ми врате сијалицу коју су скинули, коју сам у новембру ја купио, а поставили радници ЕПС-а, али су рекли да не могу, да то морају да носе у предузеће како би оправдали замену – каже Ивановић.
Мислио је да је то уобичајена пракса, али је у разговору са другим мештанима сазнао да ЈКП „Зеленило и гробља“ нема права да наплаћује ову услугу.
-Тражио сам ја да ми дају признаницу за узети новац, али нису. Дао сам 3.000 динара, представници фирме из села, она их смотала и ставила у џеп, и држи оловку, али признанице нема – тврди овај пензионер из Осипаонице.
Грађани Осипаонице кажу да Ивановићев случај није једини, а да новац узима Д. Т. из ЈКП „зеленило и гробља“.
-Замену су наплатили 2.500 динара и једној жени. Ко зна на колико су места тако узели новац, поготову од оних који живе и раде у иностранству, па нису упућени у овдашње прилике и не познају довољно своја права и обавезе – кажу Осипаоничани.
Директорка Виолета Максимовић у одговору нашој редакцији негира наводе мештана и истиче да „питања која смо послали у великој мери подсећају на оптужбе“ пошто смо, како каже, „искључили могућност да новац грађанима није узет“.
-Нико од запослених нема основ нити налог да грађанима наплаћује услуге замена сијалица, а сазнања да је то неко чинио немамо. ЈКП Зеленило и гробља обавља послове одржавања јавне расвете на територији града Смедерева и за своје услуге испоставља фактуре оснивачу. Одржавање јавне расвете не наплаћујемо грађанима, а притужби на рад наших запослених у том погледу није било – наводи се, између осталог, у одговору ЈКП „Зеленило и гробља“.
Из овог предузећа позивају грађане који тврде да су платили услугу замене сијалица на бандерама јавне расвете да се јаве у Дирекцију овог предузећа у улици Ђуре Јакшића 1. Такође, наводе да им, уколико постоје докази да за тако нешто, они буду предочени, како би „утврдили одговорност“ запослених у овом предузећу.
Мештани тврде и да су на појединим локацијама у селу, у неким улицама „спорадично“ постављане бандере јавне расвете на које је струја повезана мимо правила.
-Тамо где никад није био стуб електричне расвете они су га ставили, довукли линију која је врло сумњивог квалитета, ту су жице неке настављане, постоји могућност да се то запали. Нису само једну, три линије су извукли. Код једног светло пада на голубарник, нема везе са људим ни са улицом. Превукли су и преко мојих објеката, нико ме није питао за сагласност. У јесен ћу да их напуним сламом и детелином, страх ме да не избије пожар – тврди Новица Ружић.
У одговору ЈКП „Зеленило и гробља“ наводе да од када је служба Јавне расвете додељена њиховом предузећу, у „Осипаоници нису постављане нове бандере“.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.