“КАИЗЕН” САОПШТАВА: ШТРАЈК РЕЗУЛТАТ НЕСПОРАЗУМА, ВЕЛИКА РЕПУТАЦИОНА И ФИНАНСИЈСКА ШТЕТА

Пет дана након што је у турској фабрици текстила “Каизен” организована обустава рада, послодавац се огласио саопштењем за јавност. У њему истиче да се у смедеревском погону све ради у “складу са радноправним прописима Републике” и наводи да је штрајк неоснован и “резултат неспоразума” у вези са исплатом за “рад у режиму прерасподеле радног времена”. Саопштење “Каизена” преносимо у целости:
“Недавни штрајк у нашој компанији био је без основа није био организован у складу са законом. Штрајк није био најављен, Каизену никада није уручена одлука о ступању у штрајк, нити нам је била достављена листа захтева запослених, што су све обавезе запослених на основу Закона о штрајку. Последично, није нам била дата могућност да одговоримо на захтеве запослених и да покушамо да постигнемо договор о томе како се проблеми за које су запослени мислили да постоје могу решити. Обустава производње угрозила је испуњење обавеза према нашим интернационалним клијентима и проузроковала велику репутациону и финансијску штету за Каизен.
Каизен никада није каснио са испуњењем својих обавеза према запосленима. Напротив, зараде смо запосленима редовно исплаћивали знатно пре рокова који су утврђени уговорима о раду. Скорашњи штрајк у нашој фабрици у Смедереву је резултат неспоразума у погледу времена исплате за рад у режиму прерасподеле радног времена, а не за прековремени рад. Прерасподела радног времена је посебан режим рада који је дозвољен и регулисан Законом о раду, који подразумева посебну методологију за обрачун радних сати. Чим смо за то добили прилику, ово смо објаснили запосленима и разрешили све неспоразуме. Све своје обавезе према запосленима по основу прерасподеле радног времена испунили смо у потпуности и на време.
Од када смо пре две годинео сновали производњу у Смедереву Каизен је у потпуности пословао у складу са свим важећим прописима РепубликеСрбије. Све своје обавезе према запосленима испуњавали смо савесно, у доброј вери, и у свему у складу са радноправним прописима Републике Србије. Ми имамо изузетно поштовање за свих својих 350 запослених и наставићемо да радимо заједно са њима како би одржали и проширили своју инвестицију у Србији” – наведено је у саопштењу прослеђеном нашој редакцији.

СДН