ДИМИТИРИЈЕ ВОЈНОВ У СМЕДЕРЕВСКОМ ЦЗК

Драматург, сценариста и филмски критичар Димитрије Војнов гостоваће у  Центру за културу Смедерево у среду, 16. маја,  када ће говорити на трибини „Како су роботи научили да плачу“ посвећеној третману односа човека и машине у филмској уметности, најављују из ове установе.

Током програма биће размотрено на које начине и са којим ефектима су путем изражајаних средстава филмског стваралаштва проблематизоване границе између људског бића и ентитета са вештачком интелигенцијом, и која провокативна питања су покренута у погледу статуса свести, односно свесног бића при довођењу у везу човека и машине (робота, андроида, суперинтелигентног компјутера). Уз инсерте из филмова „2001: Одисеја у свемиру“, „Она“, „Терминатор 2“, „Ex machine“, „Чапи“ разговор  са Војновим ће указати на перспективе критичког сагледавања човековог постојања у свету чијем обликовању даје печат технолошки напредак, као и на могућности преиспитивања нашег схватања личности, повезивања и комуникације, перцепције емотивног живота, искуства љубави. У програм ће бити укључена и тематизација трансхуманизма који је са поверењем у моћ науке и технологије усмерен на превладавање ограничења човека каквог познајемо.

Програм почиње у 19 сати у Концертној дворани, модератор је Марко Цветковић задужен за образовни програм Центра за културу, а улаз је слободан.

Димитрије Војнов сценариста је филмова “Ederlezi rising“, „ Јесен самураја“ , „Улога моје породице у рату светова“, косценариста филмова „ О бубицама и херојима“, „Мали Будо“, „Монтевидео, видимо се“ , „Шишање“, „Доба невиности“.

Остварио је улоге у филмовима „Тито и ја“, „Византијско плаво“, „Готово митски“.

Уредник је филмског блога „Доба невиности“, посвећеног критици и праћењу српског филма.

СДН

 

Comments are closed.