„ЕU PRO“: ВИШЕ ОД 5 МИЛИОНА ЕВРА ЗА ЈАВНУ ИНФРАСТРУКТУРУ

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у уторак, 15. маја, од 11 часова, биће одржан скуп за представнике дванаест локалних самоуправа на којем ће ближе бити представљени услови конкурса и начини пријаве за програм „ЕU PRO“ који се односи на унапређење инфаструктуре у два региона- Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.
Представници Голупца, Кучева, Малог Црнића, Петровца на Млави, Пожаревца, Великог Градишта, Жабара, Жагубице, Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане моћи ће да се информишу на који начин и којим предлозима могу да конкуришу за део од укупно 5,2 милиона евра за пројекте јавне инфрструктуре које је Европска унија определила. Програм „ЕU PRO“ финансира се из ИПА програма за 2016-ту годину, а спроводи га канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Владом Србије, првенствено са Министарством за европске интеграције.
Указујући на значај овог пројекта министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је рекла да „процес европских интеграција није циљ сам по себи, већ представља механизам укупног унутрашњег развоја наше земље. У том смислу од изузетне важности је да локалне самоуправе на овај начин могу да јачају капацитете како би у будућности користиле више средстава из европских фондова“, наводе из УНОПС-а.
-Стога позивам градове и општине да искористе све могућности које пружа „EU PRO“ пројекат и конкуришу са пројектима који ће допринети одрживом регионалном развоју и унапредити квалитет здравствених, социјалних и комуналних услуга које уживају наши грађани – рекла је министарка.
Локалне самоуправе могу до 29. јуна да конкуришу са пројектима који доприносе бољем животу становништа, као што су обнова и изградња образовних, здравствених и установа социјалне заштите, као и пројектима усмереним на побољшање услова живота припадника и припадница угрожених група, посебно ромске заједнице, кроз унапређење постојеће социјалне и комуналне инфраструктуре. Пројекти такође могу да се односе на унапређење заштите животне средине, односно управљање чврстим отпадом, пречишћавање отпадних вода, или унапређење енергетске ефикасности.
Вредност појединачних пројеката ће се кретати у распону од 50.000 евра до 150.000 евра, а локалне самоуправе могу да конкурише само са једним предлогом пројекта који може бити финансиран. Предуслов за конкурисање је постојање грађевинске дозволе. Сваки предлог пројекта ће морати да садржи објашњење како ће се кроз реализацију допринети унапређењу и поштовању принципа доброг управљања (одговорности, ефикасности, транспарентности, учешћа грађана и недискриминације) у датој локалној самоуправи.

Ј.В.

 

Comments are closed.