„СЛОБОДНА ЗОНА“ У СМЕДЕРЕВУ

И ове године Смедерево је један од градова у којима ће се одржати програм Турнеје филмског фестивала „Слободна зона“. У оквиру мајског програма, пред биоскопском публиком у Центру за културу Смедерево, наћи ће се пет филмова са прошлогодишњег издања „Слободне Зоне“, одржаног током новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала.

Програм ће 14. маја отворити документарни филм „Дан ослобођења“, чија је тема наступ групе „Лајбах“ у Северној Кореји. Суочен са строгом идеологијом и културолошким разликама, бенд се борио да своје песме пробије кроз иглене уши цензуре, пре него што доспе до публике која никада раније није имала прилику да чује алтернативни рокенрол.

Други у низу филмова је документарни филм „Чавела“ и на програму је 15. маја. Уз помоћ своје лирске структуре, ово остварење пружа гледаоцима надахњујуће и интелектуално изазовно путовање кроз живот музичке иконе и велике инспирације Педра Алмодовара, Чавеле Варгас. Фокусирајући се на интервју снимљен 20 година пре њене смрти, који никада раније није виђен, и њене песме, као и на приче који су други причали о њој, а и она сама о себи, филм представља приказ жене која се усудила да живи за музику, снове и да говори оно што мисли.

Играни филм „Ћамбра“, који је ће бити приказан 21. Маја, упознаје гледаоце са ликом четрнаестогодишњака који живи у малој ромској заједници Ћамбри у Камбрији. Када његов старији брат нестане, Пио жели да покаже да је спреман да га замени у процесу који ће га натерати да се замисли да ли је заиста спреман да буде одрастао.

Пријатељство дечака и једног олињалог пса у далеким пределима Аустралије и са њим повезана авантура која мења живот темe су играног филма „Црвени пас: прави плави“ кога ће публика моћи да погледа у бископу Центра за културу 22.маја.

Програм Турнеје биће закључен 23. маја пројекцијом филма „500 година“. Овај документарац приказује процес који је довео Гватемалу до одлучујуће тачке у њеној историји од суђења бившем диктатору генералу Риосу Монту за геноцид до народног покрета који је свргао с власти тадашњег председника Отоа Переза Молину. Филм „500 година“ рађен је из перспективе већинске староседелачке популације Маја и бави се универзалним темама правде, расизма, моћи и корупције и тешкоћама с којима се борба за правду у њиховој земљи суочава.

Све пројекције почињу у 20 сати, а улаз је слободан.

Мисија Турнеје Слободне зоне јесте да најширој публици у градовима и местима широм Србије понуди на увид врхунски фестивалски филмски програм и да популаризује квалитетне игране и документарне филмове који нису део уобичајеног биоскопског репертоара, чиме се доприноси децентрализацији културе. Турнеја је једина филмска манифестација оваквог карактера у земљи.

СДН

 

 

 

 

 

Comments are closed.