„МУЗЕЈИ ЗА 10“ И У СМЕДЕРЕВУ

Смедеревски музеј својим активностима и програмима прикључиће се заједничкој манифестацији „Музеји за 10“, која ће широм Србије бити одржана од 14. до 20. маја.

Музеј у Смедереву ће током трајања манифестације публици представити бројне популарне програме различитог карактера – изложбе, концерте, предавања и разговоре са публиком. Ове године смедеревски музеј одржаће веома популарну манифестацију Ноћ музеја по десети пут, мајављују организатори.

-Како бисмо одговорили на захтеве публике, наша установа ће током трајања Националне недеље музеја имати продужено радно време, а сви програми су бесплатни! Зато, поведите своје породице и пријатеље, понесите фото апарате и у добром расположењу дођите да заједно уживамо у програмима који ће приближити делатност музеја најширој могућој публици – позивају суграђане из ове установе.

У оквиру програма у понедељак, 14. маја, за 19 часова заказано је свечано отварање изложбе „Смедерево: град и људи у уметности 20. века“ ауторке мр Снежане Цветковић. Посетиоци ће, такође, моћи да се са историјом града упознају кроз нову поставку „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“, затим изложба. Потом, 16. маја од 19 часова биће приређен концерт гитаристе Павла Жаркића, студента друге године Факултета уметности Универзитета у Нишу. Нар4едни дан је резервисан за предавање „У потрази за гробом деспота Ђурђа Бранковића“ др Дејана Радичевића доцента на Одељењу за археологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, које је планирано за 18 часова. У петак, 18. маја од 20 часова биће одржан концерт хора духовне музике „Искон“ из Ковина, посвећен страдању и васкрсу Србије у Првом светском рату. Наредног дана, у три термина, од 20,21 и 22 часа биће приређени петнаестоминутни концерти класичне музике оркестра „Светлост“.

Као и претходних година, музеји, културни центри, галерије, библиотеке, архиви и сродне институције широм Србије представиће од 14. до 20. маја културно наслеђе Србије. Све ово дешава се у оквиру Националне недеље музеја, током које ће бити обележени Међународни дан музеја (18. мај), као и Европска ноћ музеја (19. мај).

У више од 45 градова и места широм земље публику очекују занимљиве изложбе, велики број радионица, пратећих програма, посебно осмишљених садржаја за децу и младе. Током трајања манифестације сви садржаји ће бити бесплатни.

Током манифестације радно време Музеја у Смедереву ће бити продужено, и то од понедељка до петка од 9 до 21 час, у суботу 19. маја, када је и Ноћ музеја од 10 до поноћи и у недељу од 9 до 21 час.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.