ЗА САМОСТАЛАН ЖИВОТ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Смедерева обележио је у петак Европски дан самосталног живота, акцијом на главном градском тргу, делећи грађанима анкете и промо материјал у вези са овом тематиком.
-Центра је наставио традицију да на овај дан испитује ставове грађана у вези са особама са инвалидитетом, односно желели смо да сазнамо шта за грађане значи самосталан живот, да ли сматрају да особе са инвалидитетом могу да живе самостално у кући, без других чланова породице и шта им је за то потребно. Иначе, овогодишњи Европски дан самосталног живота свуда се обележава акцијом везаном за приступачност, тако да смо ми у јануару започели акцију „Приступ за све грађане“, у оквиру које смо свим јавним објектима, угоститељским објектима и радњама, послали молбу да своје објекте учине приступачним особама са инвалидитетом. Највећи акценат је на државним и градским установама, у којима особе са инвалидитетом оставрују своја права, и оне као такве морају да буду приступачне особама са инвалидитетом – каже Ивана Гвозденовић, секретар Градског савеза ОСИ.
У јуну ће, како наводи, имати полугодишњи извештај о овој акцији, медијима ће бити презентовано ко је одговорио на молбу и ко је шта урадио на плану приступачности.
-Почетак године није био обећавајући, било је само пар одговора на наш захтев, а многи нису ни разумели шта значи приступачност. Мисле да је довољно само поставити рампу која је стрма и да су тиме решили питање приступачности, а заправо то није тако. Замолили смо их да се, када решавају проблем приступачности, обавезно јаве Градском савезу, јер наши представници најбоље знају шта значи приступачност.
Додаје да је један од основних предуслова да особа са инвалидитетом буде самостална, јесте да има персоналног асистента, и каже да је ова услуга од маја доступна за десеторо њихових корисника.

Ј.В.

 

Comments are closed.