РАДНИЦЕ „КАИЗЕНА“: ДА НАМ ПЛАТЕ ПРЕКОВРЕМЕНИ РАД

Око 300 радница у текстилној фабрици „Каизен“, смедеревске филијале турске фирме „Кардем“, обуставило је рад, захтевајући да им се прековремени рад из претходних шест месеци уплати једнократно, уз зараду за април, која није легла на њихове рачуне у очекиваном року. Оне су, како сазнајемо, обавестиле послодавца да ће зауставити машине ако им накнаде и плате не буду исплаћене, а како се то није догодило, одлучиле су да прекину рад. Речено им је, кажу, да оду кући, те да ће им потраживања лећи на рачун.
Проблем је, како сазнајемо, то што се дешава да, иако им је радно време од 7 до 15 часова, често дневно раде 10-12 сати, а неретко им је радна и субота. Све то, кажу, требало је да им буде плаћено, таква су била обећања, због чега су трпеле тешке услове и наставиле да долазе на посао.
-Речено је да ће нам прековремени рад бити плаћен уз плату за април, а нама ни та плата још није легла. Сада чујемо да ће да врше неку „прерасподелу“ тих накнада, односно, да ће прековремене сате да нам „кицкају“ уз неколико зарада. Зато смо се одлучиле на обуставу рада која треба да буде упозорење – каже за „Смедеревске“ једна од запослених.
-Дешава се да на почетку недеље добијемо зацртану норму, али да два-три дана немамо са чиме да радимо, јер материјали нису стигли. Онда стигну у среду или четвртак по подне, па за дупло краћи период морамо да испунимо исту норму. Остајали смо по 10-12 сати на послу, радили и суботама – сведочи она.
Још већи је проблем, објашњава наша саговорница, што немају коме да се обрате, јер је, каже, у предузећу „тотални хаос“ и „нико ни шта не зна“. Да не зна ништа, представницима медија, у кратком телефонском разговору рекао је и женски глас који се јавља на фиксни телефон предузећа.
-Не знам о чему причате – рекла је љубазно, спустивши слушалицу.
Према сведочењу запослених зарада им је на нивоу минималца, око 25.000 динара, а уговоре имају на одређено време. С обзиром на то да радници нису синдикално организовани, нема преговора ни штрајкачког одбора, па је судбина обуставе рада неизвесна, као и долазак на посао свих који су се одлучили на овај корак.
Подсећамо, текстилна фирма „Каизен“ јер у нашем граду покренула производњу пре две године и тада су најављена улагања у опрему, као и запослење за око 800 радника.

Ј.В.

 

Comments are closed.