“ПАТРИОТСКА СПОНА” ВЛАДИ СРБИЈЕ: “ПОДСТАКНИТЕ” РАД ОСНОВНОГ ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА У СМЕДЕРЕВУ

Након прошлонедељног отвореног писма министру војном Александру Вулину, Удружење потомака и ратника 1912-1999. „Патриотска спона” обратило се и Влади Србије  са молбом да се на својој редовној седници упозна са “угрожавањем грађанских слобода, злоупотребом јавних функција и дискриминацијом угрожених грађана Смедерева”. Из Удружења позивају Владу Србије да реагује и “на законски начин, у складу са својим овлашћењима подстакне рад Основног јавног тужилаштва у Смедереву”, како би у што краћем року поступило по службеној дужности и “узело у разматрање” два кривичне пријаве које су поднете против градоначелнице Јасне Аврамовић.

-Основано сумњамо да је градска власт Смедерева, на чијем је челу градоначелница Јасна Аврамовић, извршила притисак на рад Основног јавног тужиоца у Смедереву и да су наше пријаве завршиле у фиоци или корпи за отпатке. Зато молимо да предмет преузме Републички јавни тужилац, поготово када су предмет нарушавање основних људских и грађанских права и слобода, која су Уставом Републике Србије свим грађанима Србије загарантована – наводи се у молби “Патриотске споне” упућеној Влади Србије.

Наводе да су због својих хуманитарних активности и спремности да се боре за правду и помогну угроженим лицима, по чему су постали препознатљиви, постали „неподобни градоначелници Смедерева Јасни Аврамовић“, зог чега трпе одређене притиске.
-Доживљавали смо отворене претње лично од градоначелнице Јасне Аврамовић и појединих структура власти. Градоначелница Јасна Аврамовић наложила је својим послушницима да израде досијеа наших чланова са сликама, личним подацима, где су запослени чланови породице, у које школе иду деца, итд. Позивали су чланове на информативне разговоре и на разне начине претили и плашилли људе, уцењивали их да ће добити отказе како би их натерали да изађу из Удрузења потомака ратника и ветерана 1912-1999 Патриотска Спона.
Наводе да је Удружење 5. марта поднело кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Смедереву против градоначелнице Јасне Аврамовић и чланице Градског већа Јасмине Војиновић зато што су починиле кривична дела “против слобода, права човека и грађана” и због “повреде слободе изражавања и удруживања”.
У молби “Патриотске споне” упућеној Влади Србије говори се и о случају породице Лончар, којој удружење помаже, након пожара у којем им је изгорела кућа и све ствару у њој, укључујући и лична документа.
-Приликом увида у цео случај и личног обраћања институцијама које су биле актери по службеној дужности, увидели смо многобројне злоупотребе појединаца, а утврдили смо да је главну опструкцију нечињења појединих служби извршила лично градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић. Због свега утврђеног поднели смо нову кривичну пријаву 2.априла Основном јавном тужилаштву у Смедереву против градоначелнице Смедерева Јасне Аврамовић због злоупотребе јавне функције и омаловажавања и дискриминације угрожених грађана Смедерева и спречавања службених лица да врше своје законске обавезе, као и против Центра за социјални рад и одговорног лица директора Милоша Ђорђевића због омаловажавања и дискриминације угрожених грађана Смедерева, угрожавања живота и здравља грађана Смедерева, невршењем својих законских обавеза – наводи се у тексту проселеђеном Влади Србије.
Уз молбу “Патриотска спона” доставила је Влади Републике Србије обе поменуте кривичне пријаве поднете Основном јавном тужилаштву у Смедереву.

Ј.В.

 

Comments are closed.