ТНГ У ЦЕНТРУ ГРАДА: ОПАСНОСТ И ОЗБИЉАН ПРОБЛЕМ

У суботу поподне, у шеталишној зони, организован је перформанс са циљем да се скрене пажња грађана и јавности на дугогодишњи проблем проласка цистерни са ТНГ-ом кроз центар Смедерева, колосеком који, кроз Дунавски парк, води до складишта „Petrol LPG“-ија, о чијој спорној изградњи су медији својевремено извештавали.
-Поента овог перформанса је да убацимо у јавни дискурс тему течног нафтног гаса. Ради се о опасној материји која сваки дан пролази кроз центар Смедерева и угрожава животе грађана. Не ради се о малој опасности, имамо небројено примера из целог света, најсвежији је случај из Бугарске, из 2016-те, када је у експлозији било 9 мртвих. Ради се о материји која ни под тачком разно не би смела да се нађе у центру града. С друге стране, изграђено је складиште ТНГ-а уз непоштовање прописа, радићемо на томе да се та афера поново отвори – каже Никола Крстић, представник новоформираног грађанског покрета „Тврђава“, који је организатор перформанса.
Крстић каже да ће у наредном периоду разним активностима покушати да у фокус јавности и надлежних институција ставе овај озбиљан проблем. Најављује да ће велики грађански протест са истим циљем организовати 5. јуна, симболично, на дан велике експлозије у смедеревској тврђави која је уништила цео град.

Ј.В.