ПРЕДИСТРАЖНЕ РАДЊЕ ПРОТИВ “КОПЕРНИКУСА” И ЈАСНЕ?

Надлежно јавно тужилаштво у Смедереву дало је налог за покретање поступка прикупљања информација у вези са пословањем “Копреникус”-а у нашем граду, сазнају “Смедеревске новине”. Како је наш портал раније објавио, према расположивим сазнањима, овај кабловски дистрибутер своју мрежу је пре више од деценије поставио без важећих дозвола, чиме је избегнуто плаћање такси и накнада које закон предвиђа. Иако, још 2005-те, у време када су започињали постављање кабловско-дистрибутивне мреже, нису имали одобрење за изградњу, као ни главни пројекат на основу кога се издају валидне дозволе, то није спречило “Коперникус” да “премрежи” читав град и преузме примат у овој делатности у Смедереву. Такође, све ово време, од грађана уредно наплаћују накнаду за своје услуге, која је најскупља у граду. Никаква тајна није да је градоначелница Смедерева годинама, уместо да води рачуна о интересима града, протежирала пословање овог предузећа. Како је могуће да неко дође у Смедерево и премрежи цео град, користи инфраструктуру јавне расвете и годинама не плаћа граду никакву накнаду, никоме није јасно. Зашто градска администрација на челу са извршиоцем буџета односно, градоначелницом, није предузела никакве мере и колика штета је на овај начин направљена у градској каси, могло би да буде јасније по завршетку предистражних радњи.
Због тога је, како сазнајемо, наложено прикупљање документације од свих институција локалне администрације које могу имати везе са пословањем “Коперникус”-а у Смедереву. Међу актима су Протокол о пословно-техничкој сарадњи са локалном самоуправом из марта 2005-те, налази грађевинске инспекције, наложена решења која нису испоштована, као и кривичне пријаве које је КДС ПТТ раније подносио смедеревској полицији, указујући на нелојалну конкуренцију и нелегално постављање мреже.
Велики проблем због непрописног коришћења постојеће инфраструктуре без икаквих одобрења имали су и грађани. Подсећамо на најдрастичнији случај, забележен у мају 2009. године на Царини, у улици Генрала Ждана, када је 50-ак породица остало без једног дела кућних апарата, а поједине и без комплетне беле технике. Тада је, због неадекватно постављених каблова које је „Коперникус“ развукао без одобрења „Електромреже Београд“, дошло до кратког споја са далеководом, што је изазвало четири експлозије. Материјална штета причињена је не само житељима поменуте улице, већ и овом јавном предузећу, чија је инфраструктра, такође, оштећена. Без струје су тада били сви корисници моравских села, центра града и насеља Папазовац. На лице места тада су, осим предстваника поменутих фирми, изашли и инспектори за привредни криминал полицијске управе Смедерево, али јавност није сазнала шта је утврђено истаргом и да ли је покренут икакав поступак. Тадашњи шеф одељења за електрорадове у „Електромрежи“ Београд Валериан Аксић, потврдио је за јавност да су они утврдили да је до хаварије дошло јер је кабловски дистрибутер „Коперникус“ развукао мрежу испод далековода, без сагласности „Електромреже“.

Нелегално коришћење бележи и ЕПС Дистрибуција, чије бандере “Коперникус” користи без икаквог одобрења. То потврђују дописи у које су “Смедеревске” имале увид, о чему смо, такође, раније писали.

Ј. Шешлак

Comments are closed.