ПАТРИОТСКА СПОНА: ОТВОРЕНО ПИСМО МИНИСТРУ ВУЛИНУ ЗА ПОМОЋ ПОРОДИЦИ ЛОНЧАР

Удружење потомака и ратника 1912-1999 “Патриотска Спона” обратило се отвореним писмом министру одбране Александру Вулину, којим упућује јавни позив да се помогне обнова куће породице Лончар, изгорела у пожару средином јануара. У отвореном писму и апелу за помоћ, удружење истиче да је најстарији члан породице Лончар и ратни ветеран од 1991. године, као и да су Снежана и њена тринаестогодишња ћерка кориснице социјалне помоћи.
У писму се наводи да су Лончареви сада бескућници, пошто им је ватра однела све што су имали и сада су буквално на улици.
-Обраћали су се Граду Смедереву за помоћ више пута, и више пута су одбијани лично од градоначелнице Смедерева Јасне Аврамовић. Породица Лончар после 73 дана од пожара обратила се нашем Удрузењу за помоћ. Наше Удружење је учинило све што је могло и стало је у заштиту целе породице. Локална власт одбијала је да им помогне, док “Патриотска Спона” није извршила притисак преко медија и подизањем кривичне пријаве против градоначелнице Смедерева Јасне Аврамовић. Тек после тога, Центар за социјални рад уплатио је једнократну помоћ од 20.000 динара и Град ванредну помоћ од 50 000 динара – наводи се, између осталог у отвореном писму и додаје:
-Пошто су им и сва документа изгорела у пожару, кренули смо са породицом по институцијама да им помогнемо да поваде документа и остваре право на здравствену заштиту, организовали хуманитарну представу и скупили 126.000 динара, организовали прикупљање хране и успели смо да им доставимо три пута хуманитарну помоћ у храни и средствима за хигијену. Сада је остало да овим скромним средствима започнемо изградњу куће. Да се започне може, али није довољно да се кућа поново изгради.
У писму се наводи и да је ово Удружење непрофитабилно, да се издржава од чланарина и личних давања чланова, чије је целокупно ангажовање волонтерско.
-Сви наши чланови су патриоте, родољуби, и свако добро дело које чине за њих је право задовољство. Поред личног ангажовања можемо само још и да упућујемо апеле хуманим људима. А посебно сматрамо да је Војска Србије увек била спремна да помогне угроженом становништву, па се и овог пута надамо да помоћ Војске Србије неће да изостане и да ће се показати хуманост српског војника и помоћи једној самохраној мајци и тринаестогодишњој девојчици, и заједнички да им повратимо живот и наду – закључује се у отвореном писму “Патриотске Споне”.

Ј.В.

 

Comments are closed.