„KOREŠPODENCIJA“ I „OŽALOŠĆENA PORODICA“ NAJBOLJE NA NUŠIĆEVIM DANIMA

Zavesa 35-tih „Nušićevih dana“ je spuštena, a poslednjeg dana festivala, tradicionalno, objavljeni su dobitnici svih nagrada pozorišnog festivala. Da ukus žirija i publike ne moraju uvek da se poklope, pokazalo se i ove godine, te su epitet „najbolje“ ponele dve predstave.

Prema oceni stručnog žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je „Korešpodenciji“ Zvezdara teatra, prema delu Borisava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića. S druge strane, nagradu za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, sa prosečnom ocenom 4,62, dobila je „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta u Beogradu, po delu Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića.

 

 

Nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani“ biće dodeljena Borisu Isakoviću za uloge Stevana Savića i Todora Ivkovića u predstavi „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po tekstu Dragoslava Nenadića, a u režiji Egona Savina.

Dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru je dramski umetnik Aleksandar Berček.

Dobitnik Nušićeve nagrade za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu je reditelj Jagoš Marković.

Specijalno priznanje za kolektivnu glumačku igru i savremeno rediteljsko tumačenje Nušića dodeljuje se, prema stavu žirija u kome su Goran Jevtić, Snežana Trišić i Tanja Šljivar, predstavi “Žalujoča družina“, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice, u izvođenju Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja .

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri po  oceni publike dobili su Anica Dobra za ulogu Milice Njegovan u predstavi „Korešpodencija“, Nebojša Ilić za ulogu Koste u predstavi „Urenbesna tragedija“, Nela Mihailović za ulogu Vide u predstavi „Ožalošćena porodica“, Boris Isaković za ulogu Stevana Savića i Todora Ivkovića u predstavi „Pod žrvnjem“ i Darja Rajhman za ulogu Simke u predstavi „Žalujoča družina“.

J.V.