„КОРЕШПОДЕНЦИЈА“ И „ОЖАЛОШЋЕНА ПОРОДИЦА“ НАЈБОЉЕ НА НУШИЋЕВИМ ДАНИМА

Завеса 35-тих „Нушићевих дана“ је спуштена, а последњег дана фестивала, традиционално, објављени су добитници свих награда позоришног фестивала. Да укус жирија и публике не морају увек да се поклопе, показало се и ове године, те су епитет „најбоље“ понеле две представе.

Према оцени стручног жирија, Нушићева награда за најбољу представу у целини припала је „Корешподенцији“ Звездара театра, према делу Борисава Пекића, у режији Горчина Стојановића. С друге стране, награду за најбољу представу у целини на основу гласова публике, са просечном оценом 4,62, добила је „Ожалошћена породица“ Народног позоришта у Београду, по делу Бранислава Нушића, у режији Јагоша Марковића.

 

 

Награда за најуспешније глумачко остварење на фестивалу по оцени стручног жирија, која носи име Милосава Буце Мирковића, есејисте, позоришног и књижевног критичара, песника и публицисте, дугогодишњег сарадника фестивала „Нушићеви дани“ биће додељена Борису Исаковићу за улоге Стевана Савића и Тодора Ивковића у представи „Под жрвњем“ Југословенског драмског позоришта, по тексту Драгослава Ненадића, а у режији Егона Савина.

Добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару је драмски уметник Александар Берчек.

Добитник Нушићеве награде за афирмацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству је редитељ Јагош Марковић.

Специјално признање за колективну глумачку игру и савремено редитељско тумачење Нушића додељује се, према ставу жирија у коме су Горан Јевтић, Снежана Тришић и Тања Шљивар, представи “Žalujoča družina“, по тексту Бранислава Нушића, у режији Игора Вука Торбице, у извођењу Словенског људског гледалишча из Цеља и Прешерновог гледалишча из Крања .

Плакете са ликом Бранислава Нушића за најбоље глумачко остварење вечери по  оцени публике добили су Аница Добра за улогу Милице Његован у представи „Корешподенција“, Небојша Илић за улогу Косте у представи „Уренбесна трагедија“, Нела Михаиловић за улогу Виде у представи „Ожалошћена породица“, Борис Исаковић за улогу Стевана Савића и Тодора Ивковића у представи „Под жрвњем“ и Дарја Рајхман за улогу Симке у представи „Žalujoča družina“.

Ј.В.