ГРАДОНАЧЕЛНИЦИН КЕТЕРИНГ: ПРИЈАТНО!

Током само три дана грађани Србије су прикупили више од седам тона хране у великој хуманитарној акцији коју је у 12 места широм Србије организовала Банка хране уз подршку компаније Делез Србија, саопштено је из ове организације. И док се хуманитарним акцијама и донацијама обезбеђују оброци за социјално најугроженије, градоначелница Јасна Аврамовић гради “бизнис” на најсиромашнијим грађанима Смедерева.
Како смо већ објавили, посао услуга припреме, дистрибуције и расподеле бесплатног оброка за кориснике Народне кухиње у Смедереву, одлуком градоначелнице, додељен је приватној кетеринг фирми из Врчина, јединој пријављеној у поступку јавне набавке. Једина је била, подсећамо, пошто је конкурс био “припремљен” тако да се унапред зна коме је тачно намењен, а те индиције поткрпељују и чињенице да су од понуђача захтевани “додатни” услови, за које се, евидентно знало, ко може да их испуњава.
Тако је градоначелница Смедерева истрајала у својој намери да Нaродну кухињу “одузме” локалној хуманитарној организацији Црвеног крста, која је овај посао обављала непуне две деценије. Њихов рад био је употпуњен и газдинством у Малој Крсни, али и донацијама, као и средствима које је претходних година издвајало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Тако ће, уместо досадашњих 95, за појединачни оброк бити издвајано 132 динара. Према проценама, корисника Нардоне кухиње у Смедереву има 1.000, што значи да је дневни трошак 132.000 динара, месечни 3.960.000 динара, па рачуница показује да ће укупна сума од 17,6 милиона динара бити потрошена за мање од пет месеци. Како број оних који узимају оброк варира из дана у дан, могуће је да динамика трошења дозволи и који месец више, али, по свему судећи, уговорена сума неће бити довољна да оброци за најсиромашније буду обезбеђени до краја године.
Но, градоначелница је и на то мислила, па је у Обавештењу о закљученом уговору назначено да се обим набавке убудуће може повећати у складу са потребама, без спровођења поступка јавне набавке. Занимљиво је и то да се из Правилника о финансирању, начину рада и условима за остваривање права на бесплатан оброк “изгубио” део који се односи на финансије, па тако фирма која је добила посао Народне кухиње неће морати да утрошена средства оправда прегледом трошкова са уговорима, фактурама о набавци добара и извршеним услугама, јер је тај део потпуно избачен, већ ће локална самоуправа новац да пребацује само на основу списка корисника са бројем стварно издатих оброка.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.