БЛОКАДА ПУТА ЗБОГ ПРАШИНЕ И БУКЕ

Због прашине и буке са којом се свакодневно суочавају и изостанка реакције надлежних органа којима су се, како кажу обраћали, један број мештана блокирао је деоницу регионалног пута Раља-Враново која пролази непосредно поред њихових домова. Трочасовна блокада окончана је после договора да се пут чешће полива водом и саобраћајница асфалтира.
-Дневно овде прође око 1.000 камиона претоварених шљаком, рудом, гранулисаном троском, толика је прашина да не може да се дише. Ко има кола он може да пролази, а велики је проблем ако хоћемо да прођемо пешака. Куће не можемо да очистимо, то су наслаге прашине. А да не причамо о буци када камиони иду по товар, па због рупа на путу, који не може да издржи оволику фреквенцију саобраћаја, празне приколице несносно одјекују – тврде мештани.

Кажу да се се у вези са овим проблемом уназад годину и по дана обраћали локалној самоуправи, свим могућим инспекцијама, надлежном министарству, али, како никаквих реакција није било, блокада им је, наводе, био једини начин да се коначно нешто покрене.
-Писали смо толико да бисмо могли једну књигу да објавимо. Свима смо се обраћали. Ништа. Другачије није могло. Додатни проблем представља то што се на парцели, у непосредној близини кућа, одлаже шљака и то на месту где су биле њиве и воћњаци. И да се разумемо, ми смо овде били пре њих, они су дошли после. Да ли то што се овде налази мали број, петнаестак кућа, значи да не треба ништа да се уради и да немамо право да удишемо чист ваздух, нити да се наша деца играју у дворишту – жале се мештани.
Појавили су се и представник фирме која превози шљаку и инспекцијских служби Градске управе. На лицу места обећано је да ће превозник редовно чистити тај део пута, као и да ће више пута дневно поливати саобраћајницу, како би прашине било што мање. Надлежни из локалне самоуправе обећали су да ће наложити „Паркинг сервису“ да закрпи рупе и асфалтира пут. Иако са неверицом, мештани су окончали блокаду, најавивши да ће, уколико изостане реализација обећаног, поново прибећи блокади.

Ј.В.

 

Comments are closed.