ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ДАЈЕ НАРОДНИ КАЗАН У ЗАМЕНУ ЗА ФОТЕЉУ

Као што су „Смедеревске новине“ раније објавиле, посао поделе бесплатних оброка за кориснике Народне кухиње у Смедереву, добила је врчинска фирма „Movie kitchen-catering“, која је, према документацији објављеној на сајту града, једина доставила понуду. Одлуку о додели уговора, вредног 17,6 милиона динара овом приватном предузећу, градоначелница Јасна Аврамовић је донела 17. априла, само дан након продуженог рока за подношење понуда, током којег је извршена измена услова, и то тако да се, као што смо већ писали, потпуно дисквалификује Црвени крст, који је деветнаест година обављао ову делатност.
Тако ће из градске касе уместо досадашњих 95 динара, убудуће бити издвајано 132 динара по оброку, а укупан износ може да се повећа, и то „без спровођења поступка јавне набавке“, уколико се јави „оправдана потреба за увећањем обима набавке“.
У локалној хуманитарној организацији наводе да се на конкурс нису јавили због тога што је било јасно, нарочито након допуне захтева, да не испуњавају услове за учешће у поступку јавне набавке. Ти услови су накнадно „појачани“ захтевом да понуђач мора да има стандарде ИСО 9001 и ИСО 22000, уместо досадашњег ХАЦЦП-а, уобичајеног за овакве послове. Такође, додатно је захтевано да понуђач мора да има „адекватно“ возило за транспорт хране, пошто је, подсећамо, правилником прописано да се оброци дистрибуирају на пет различитих пунктова, али се укидају локације на којима је то до сада радио Црвени крст.
Храна из народног казана ће од сада бити дељена у херметички затвореним посудама за једнократну употребу, упаковану векну хлеба од 300 грама, и уз, бар је тако наведено у условима, обавезних 50 грама меса у сваком оброку. Шта ће тачно садржати јеловник за најсиромашније није обелодањено, мада је захтевано да се у понуди наведе мени за свих седам дана недељно.
Да посао Народне кухиње додели приватној фирми, градоначелницу није спречила ни чињеница да су буџетом за текућу годину који је усвојила Скупштина града, средства за ову намену планирана у оквиру програмске активности Црвеног крста.
Јасна Аврамовић се и у овом случају, сазанејмо од нашег извора блиског градоначелници, руководила личним интересима. Поред промена правилника и услова јавне набавке, да утврди „градиво“ и потврди одлуку да ће ескивирати Црвени крст (ако се пријави) и народни казан препустити приватној кетеринг фирми, градоначелница је ишла на „радни“ ручак у приватној режији. Састанак је, како сазнајемо, одржан 15. априла у једном угоститељском објекту у Михајловцу, а са њом је била и чланица Градског већа Јасмина Војиновић „Ћувикара“. Коначни договор тада је и постигнут, а одлуку о додели посла градоначелница је потписала већ 17. априла.
Иначе, фирма из Врчина која је добила посао у власништву је Жаклине Танасијевић, која је у блиским односима са једним од државних секретара МУП-а Републике Србије. Како тврди наш извор, градоначелница је овај посао доделила очекујући политичку подршку, с обзиром на најаве о њеној смени са функције.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.