НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ОБЕЛЕЖИЛА 172 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА

Свечаном академијом обележен је Дан Народне библиотеке Смедерево, а током недеље ова установа културе приређује више различитих програма којима подсећа на своје трајање дуго 172 године. И овом приликом истакнуто је да је свака активност подређена само једном, најважнијем циљу, а то је афирмација културе читања и што већем обухвату читалаца.

-Душа српског народа настала је у Хиладару, где је основана и прва библиотека. Писана реч се ширила у вековима који долазе све до тренутка када је и у Смедереву формирано читалиште. Бурна историја Србије била је и бурна историја библиотекарства које данас живи као једна од најуређенијих области културног рада у земљи – казала је између осталог Маја Огаревић, председник УО Народне библиотеке Смедерево и додала:

-Сви знамо да би библиотеке биле само полице са књигама да није библиотекара. Свесних важности свог посла, они су кључари великог блага и лучоноше, они су душа  библиотеке. Тек вођен њиховом зналачком руком читалац може да урони у благо библиотеке. Зато ми је драго што имам прилику да учествујем у животу Народне библиотеке Смедерево.

Директорка, Марина Лазовић подсетила је са задовољством на бројке којима Народна библиотека у Смедереву може да се похвали.

-Послујемо у 1500 квадрата простора наменски изграђеног за библиотеку. На седам одељења имамо 300 000 библиотечких јединица, уписујемо годишње око 8000 читалаца, 200 више од тога било их је у 2017. Дневно, библиотеку посети око 500 корисника, на годишњем нивоу било је то 104 711 посета. На читање је, у 2017, узето 157 279 публикација. Набављене су 6442 нове књиге, а у 10 огранака у селима уписано је 1608 читалаца прошле године. Реализовали смо 197 културно – образовних програма – навела је, између осталог у свом обраћању.

Традиционално, библиотека је на свој дан даривала оне од којих је током претходне године добила највише књига, а такође су подељене и дипломе и захвалнице за најактивније читаоце на свим одељењима као и у сеоским огранцима.

Ј.В.

 

Comments are closed.