ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ, ГДЕ ТИ ЈЕ 300 МИЛИОНА?!

Запослени у предузећу „ServFood““ у Смедереву, чија је делатност прерада и конзервисање рибе, љускара и мекушаца, на „принудном“ су одмору, а само неколико месеци пошто је „прорадила“ фабрика је затворена, и то зато што послодавац нема новца за исплату зарада. Да погон за прераду рибе у нашем граду „тренутно не ради“ потврђено је „Смедеревским новинама“ у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Осим проблема са исплатом зарада, „ServFood“ је, незванично сазнајемо, суочен и са великим дуговањима за комуналије, пре свега милионским неизмиреним обавезама за електричну енергију. Као разлог тренутног „мировања“, осим неплаћене струје, наводе се реорганизација, па чак и промена власништва у компанији „PTC Germany GmbH“ у Немачкој, на чије пословање је ослоњен и погон у нашем граду, али ни у вези са тим званичних информација још нема. Једно је сигурно – фабрика рибе не ради, а судбина инвестиције у коју је град уложио скоро 300 милиона динара, сада је неизвесна.
Да фабрика не ради утврђено је инспекцијским надзором, који је обављен 7. марта.
-Том приликом инспектор рада је затекао на раду 7 лица, од тога 3 административна радника и 4 запослена у служби технолога. Инспекцијским надзором тада је утврђено да погон за прераду рибе тренутно не ради – наводи се, између осталог, у одговору Министарства за рад, достављеном нашој редакцији.
Наводи се да су сва лица запослена на одређено време, као и да су радницима исплаћене зараде за јануар и први део фебруара. Колико је, тачно, ангажованих радника било, није наведено.
Хала, чију је изградњу из кредита финансирала локална самоуправа предата је немачком инвеститору у фебруару 2016-те године, и очекивало се да погон убрзо почне са радом, али се то није десило. Као основни разлог наведен је застој приликом обезбеђивања извозне дозволе, а инвеститор је тада за наш портал рекао да је реализација плана успорена због покушаја државног удара у Турској, где је требало да се обави обука запослених. Након више од годину дана, у јуну прошле године, погон је коначно почео да ради, а иако је најављено да ће у њему бити обезбеђено 100 радних места, посао је, према незваничним информацијама, добило тек 50-ак суграђана.
Много већи проблем од гашења радних места, због евентуалног затварања овог погона, био би губитак у градској каси, у коју је, по основу уговора о закупу хале који важи пет година, требало да се слије око 750.000 евра, односно, око 88,5 милиона динара. Простом рачуницом лако је утврдити менаџерске способности градоначелнице Јасне Аврамовић, захваљујући којима је, само на овом пројекту, град у минусу већем од 200 милиона динара, пошто је за изградњу хале (уговор из априла 2015-те), а потом њену реконструкцију, доградњу и адаптацију (уговор из децембра 2015-те), град уложио укупно 291,9 милиона динара.
Из Градске управе нису одговорили на наше питање да ли и у којој мери „ServFood“ измирује своје обавезе за закуп хале. Такође, без одговора је остало и питање да ли је локална самоуправа покренула било какав поступак, због непоштовања члана 8. Уговора о закупу, којим се послодавац, односно закупац, обавезао да обучи и запосли најмање 100 радника у смедеревском погону.
Приликом отварања погона, најављено је да ће инвеститор у средства и опрему уложити 2 милиона евра, те да ће пун капацитет прераде од 30.000 тона рибе годишње бити достигнут у 2019-ој години. Поред 100 запослених, чије је упошљавање било гарантовано уговором, најављено је да ће посао у „ServFood“-у добити још 200 радника.
Како нам је потврђено у Министарству, надлежној инеспкцији у Смедереву, нико од запослених није се обраћао писмено због актуелног проблема. Ипак, радници су прошлог четвртка закуцали на врата Градске управе и били на састанку са градоначелницом Јасном Аврамовић. Разговор, како сазнајемо, није протекао у пријатној атмосфери, али његов садржај није саопштен.

Ј.Шешлак

 

Comments are closed.