НОВА ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА – НОВО ПОГЛАВЉЕ У ИСТОРИЈИ МУЗЕЈА

Отварањем изложбе „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“, која је део нове сталне поставке, Музеј у Смедереву обележио је 68-у годишњицу постојања. У установи истичу да нова поставка отвара ново поглавље у историји смедеревског Музеја и презентацији културне баштине, као и да им је основни циљ био афирмација комплексног наслеђа овог изузетног локалитета, као једног од незаобилазних топонима на мапи Србије и најпрепознатљивијег симбола нашег града.
-До сада је тема о тврђави сведочила само о времену деспотовине, а новом поставком желели смо да укажемо на њено трајање и у другим раздобљима. Заронивши у све епохе и укључивши различите визуре, дали смо најцеловитији приказ и креирали нов оквир за њено упознавање и разумевање. Структура изложбе замишљена је као инструмент за оријентацију у разуђеној хронологији и мрежи бројних историјских личности, догађаја и друштвених процеса. Нова изложба може се схватити и као платформа за контекстуализацију музејских предмета, али и алатка за повезивање прошлости и садашњости. Овом изложбом смо желели да редефинишемо схватања интерпретације смедеревске тврђаве у меморији заједнице, осим тога намера нам је да реафирмишемо вредност коју тврђава има, али и да позиционирамо музеј као централно место за креирање идентитета Смедерева и његове околине – рекла је, између осталог, директорка музеја Татјана Гачпар.
Посао реконструкције Музеја и рад на новој поставци трајали су неколико година, а пред музејским раднцим и стручним сараднцима из различитих области био је озбиљан изазаов – да променом старе поставке, која датира из 1972. године, одговоре основном задатку музеологије, али и да у складу са савременим токовима, развојем технологија, садржај учине што доступнијим посетиоцима. На овај начин, истакла је директорка, стекли су се услови да се у поставци по први пут нађу најрепрезентативнија добра из смедеревске тврђаве: пар златних наушница са монограмом, које су пронађене у сакралном комплексу 2012. године, затим златна наушница са смарагдом, бисерима и рубином пронађена 1968. године на простору двора деспота Ђурђа Бранковића, као и реплика митре за београдску Митрополију, рад Катарине Кантакузине Бранковић.
Да је посао успешно реализован сведоче гости који су присуствовали свечаности отварања нове поставке. Директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић навела је да је „пред нама изузетан пример једне атрактивне савремене музејске поставке која ће несумњиво стећи наклоност великог броја посетилаца“, а Данијела Ванушић, помоћник министра културе и информисања, истакла је да је „Смедерево је један светао пример како се негују културне вредности и потребе локалне заједнице, а које се потом преносе и на цело друштво“.
Уприличена свечаност била је прилика да се искаже захвалност појединцима, установама и институцијама који су били укључени у реализацију овог озбиљног подухвата.
Цео пројекат подржали су Министарство културе и информисања и Град Смедерево.

Ј.В.

 

Comments are closed.