СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА – ОД ПРЕСТОНИЦЕ ДО СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ

Поводом Дана Музеју у Смедереву, у четвртак, 12. априла у 13 часова, биће приређено свечано отварање нове основне поставке смедеревског музеја „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“. Изложба ће, као стална поставка, афирмисати комплексно наслеђе овог изузетног локалитета, саопштавају из ове установе.

Прича о Тврђави је уједно прича о Србији 15. века, деспоту Ђурђу Бранковићу и „проклетој“ Јерини, кулучењу под Турцима, разорном Првом и Другом светском рату, обнови и проглашењу за споменик културе. Нова поставка даје најцеловитији приказ Смедеревске тврђаве до сада. На овај начин креиран је нов оквир за њено познавање и разумевање.

-Изложба „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“ је саставни део Пројекта реконструкције сталне поставке чијом реализацијом Музеј настоји да прерасте у полигон за активно учешће и интерактивно учење, који подстиче критички и аутономни поглед на друштво, околину и историју. Она је место сусрета и дијалога, и простор који пружа задовољство и разоноду подједнако локалном становништву и туристима – наводи Татјана Гачпар, директорка Музеја.

Поставка је реализована захваљујући финасијској подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Смедерева. Поред тога колектив Музеја велику захвалност дугује многобројним сарадницима који су помогли и поделили са нама своју љубав према наслеђу и заједници.

-Уверени смо да ће изложба „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“ бити подједнако значајна и интересантна као и претходна поставка музеја која је успешно комуницирала са публиком и одолевала времену више од четири деценије – каже директорка.

Ј.В.

 

Comments are closed.