САОПШТЕЊЕ ФК СМЕДЕРЕВО 1924: КАТАСТРОФАЛНО СУЂЕЊЕ

Поводом последње утакмице, коју је ФК Смедерево 1924 одиграло са Шумадијом из Аранђеловца, и пораза од 3:1 на гостујућем терену, из овог клуба огласили су се саопштењем за јавност које у целости преносимо:

„Поштованој српској фудбалској јавности,

До сада се ФК Смедерево 1924 није оглашавао, нити је имао намеру да то ради поводом немилих догађаја на неким утакмицама нашег клуба, али фудбалски празник, које је требало да буде, а нажалост се претворио у лошу представу још лошијих глумаца, и то пред, можда, и целих  2.000 сведока, једноставно нас је натерао да се огласимо.

Као што већина људи који прате фудбал у Србији зна, ФК Смедерево 1924 је сезону завршило као јесењи првак са 4 бода предности у односу на најближе пратиоце. Потпуну реформу клуба коју је кренула да спроводи нова управа, која је преузела клуб само десетак дана пред почетак првенства, подржали су и резултати. Направљен је моћан тим, повраћен у добром делу углед клуба, окупљен је пул спонзора, реорганизован сектор млађих категорија, враћени навијачи на стадион, итд. Међутим, последњи догађаји на нашим утакмицама су нас запитали да ли је све то вредно труда и новца који смо до сада уложили?!

ФК Смедерево 1924 после само 5 одиграних кола заузима четврту позицију са чак 4 бода заостатка за водећом екипом. Шта се то десило, када имамо у виду да је тим Смедерева знатно јачи него јесенас? Играна су два дерби сусрета у којима смо имали чак три пенала против нас и можда исто толико и недосуђених. Спорне ситуације са првог дербија на Златибору који је одложен на мање од једног дана пре његовог предвиђеног одигравања су бар биле на сајту ФСРЗС тако да је бар фудбалска јавност могла да их види. Нажалост, спорне ситуације са другог дербија у Аранђеловцу нико у Србији није могао да види, сем 2.000 сведока, тог, за фудбал, јако суморног дана. У четвртом минуту утакмице једно срамно симулирање без икаквог контакта, које је камера одаљила колико год је то могуће, судија утакмице Урош Вуковић је окарактерисао као казнени ударац и лакрдија је почела. Настављена је серијом ситних одлука против Смедерево 1924 и опомињањем играча и клупе гостију, све док није куолминирало показивањем офсајд положаја у 44. минуту играча Смедерева који се сам стуштио ка голу противника на неких 30 метара од гола од стране помоћног судије Небојше Савића из Ужица, истог човека који је поништио регуларан гол Смедерева пре само неколико дана на утакмици против Полета из Љубића?! У другом полувремену играчи ФК Смедерево 1924 су кренули на све или ништа, и то је био једини део коректног суђења, где се рађала шанса за шансом пред голом Шумадије. Тако је било до гола који је смањио резултат на 2:1 за домаћина. Тада опет наступа поменути актер који доноси низ одлука на штету Смедерева (не можете их видети у извештају)  и ставља тачку на овај сусрет досуђујући и други казнени ударац за још једно симулирање истог играча Шумадије чиме само показује своју намеру коју је имао тог дана. Жалосно је било гледати недораслог актера овог фудбалског спектакла, а још жалосније слушати бивше судије, који су били на трибинама, неки у својству разних контролора, неки у својству гледаоца, како небулозно покривају у својој околини овакве одлуке изазивајући смех у гледалишту. Не желимо да верујемо у хвалисање појединаца како за ово имају подршку самог врха судијске организације, већ се надамо да ће руководство ФСРЗС, председник судијске организације ФСРЗС и комесар за суђење Српске лиге Запад добро изанализирати поменуте тврдње и  овако важне утакмице дати много компетентнијим судијама дораслим за овакве утакмице, баш као што је то био случај када су то обављале судије са виших листа и где није било никаквих проблема.

ФК Смедерево 1924, без лажне скромности, као највећи клуб у овом рангу такмичења, као бивши освајач Купа СЦГ и играња 7 година у европским такмичењима, сигурно није заслужио да буде понижен од стране неких који о томе могу само да сањају. Ми ћемо наставити са нашом мисијом враћања ФК Смедерево на стазе успеха у нади да нећемо имати нефудбалских препрека на нашем путу, а да то буде тако, то очекујемо од Вас поменута господо из руководства ФСРЗС.

Спортски поздрав“