ЈАСНИНА ТРГОВИНА ЛОПТАМА И(ЛИ) УТИЦАЈЕМ?

Иако је одлуком Градског већа о избору програма у области спорта који се финансирају из буџета града, за ову годину Савез за школска спортска такмичења и олимпијско васпитање добио 11,4 милиона динара, тај новац неће бити искоришћен ни за шта друго, осим за набавку нове спортске опреме. И то не било које, већ оне коју по директиви градоначелнице Јасне Аврамовић, све школе са територије града морају да купе искључиво од једног понуђача, сазнају “Смедеревске новине”.
Тако ће средства намењена овом Савезу само “прећи” преко рачуна школа, који ће послужити као “проточни бојлер” да новац из буџета града оде фирми “Тотал спорт” из Београда. Занимљиво је и то да поједина опрема и реквизити ценовно далеко превазилазе конкуренте, што се лако може проверити простим увидом у понуду нове спортске опреме на интернету.
Према нашим сазнањима само једна школа ће за 20 различитих артикала утрошити више од 400.000 динара. На списку су пумпе за лопту, школске струњаче, одбојкашке и рукометне мреже, вијаче, чуњеви, различите врсте лопти, обручи, греда, козлић…
Судећи према ценама, деца ће у школама користити врло професионалну опрему, бар када је реч о лоптама којима ће на часовима физичког васпитања “проигравати” екипне спортове. Према ценовнику до којег су дошле “Смедеревске”, гумена кошаркашка лопта кошта 2.800, док је цена кожне 10.500 динара. Гумена одбојкашка лопта кошта 5.850, а кожна 11.500 динара. У категорији лопти за рукомет, мушка и женска гумена коштају по 5.400, а мушка и женска кожна по 13.500 динара. Неизбежна је и фудбалска лопта, чија је цена према спецификацији, 4.500 динара.
Насупрот томе, цене фирме која нуди опрему за школски спорт знатно су ниже од оних по којима ће школе плаћати спортску опрему и реквизите. Тако је цена гумених кошаркашких лопти од 810 до 990 динара по комаду, док су лопте од каучука 2.490 динара. Одбојкашка гумена лопта кошта 760, а кожна 3.750 динара. Цене рукометних лопти су знатно ниже и крећу се од 630 до 2.150 динара, а фудбалских од 770 до 1.740 динара.
Такође, поређења ради, у спортским радњама у малопродаји, кожна кошаркашка лопта, величине 7, која је уједно и званична лопта “Евролиге”, може се наћи за мање од 10.000 динара, рукометне брендиране кожне лопте коштају мање од 7.000 динара, док је цена најскупље кожне одбојкашке лопте око 12.000 динара.
Интересантне су и разлике у износима за друге реквизите, као што су вијаче чија је цена по комаду 764,75 динара, а могу се наћи за 280-300 динара, или козлић чија је највиша цена 19.940 динара, док га “Тотал спорт” смедеревским школама нуди за “само” 26.000 динара.
Занимљиво је да “посао” са фирмом “Тотал спорт” не склапа локална самоуправа, већ директори школа, од којих је, у одвојеним сусретима, градоначелница током разговора тражила да потпишу уговоре. Тако би, у случају евентуалне истраге, Јасна Аврамовић, могла да избегне одговорност, мада је превидела чињеницу да је од пре неколико година у систем уведено ново кривично дело – трговина утицајем.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.