ГРАДОНАЧЕЛНИЦА: СМЕДЕРЕВО ЋЕ ДОБИТИ НОВУ БОЛНИЦУ. ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР: НАЈГОРА СУ ЛАЖНА ОБЕЋАЊА

Неиспуњеним обећањима градоначелнице Јасне Аврамовић подробно смо се, у више наврата, бавили на нашем порталу, а сада дугачком списку неоствареног и(ли) неостваривог, додајемо још једну ствар. Реч је о њеној најави да ће у Смедереву бити изграђена нова болница, и то на Царини, на локацији касарне.
-Ове године обезбеђено је 11 милиона динара за куповину земљишта на Царини, преко пута храма Светог Луке, и ту ће, према речима градоначелнице бити болница од 40.000 квадрата, „каква овом граду приличи“. Пројекат је урађен још 80-тих година и мора се мало осаверменити, али је употребљив и сведочи о томе да се у овом граду још пре четири деценије осећала потреба за другом, пространијом болницом – пренео је један локални лист речи градоначелнице Аврамовић у децембру прошле године.
Подсећамо да је Скупштина града, половином 2017-те године усвојила предлог закључка за покретање поступка за куповину касарне у Смедереву, на чијем месту би, тада је најављено, требало да буде изграђена нова болница.
Државни секретар Министарства здравља Владимир Ђукић, приликом своје посете ОБ „Свети Лука“, одговарајући на питања новинара у вези са овом темом, практично је демантовао градоначелницу:
-Морамо да видимо каква ће финансијска ситуација бити у следећем периоду, најгора су лажна обећања – рекао је Ђукић и објаснио:
-Болница у Смедереву је таква да захтева новију опрему и неупоредиво квалитетнији медицински сервис, лекаре који ће на време добијати адекватне специјализације, а нова зграда сама по себи не значи толико, ако нема нове опреме и људи. Бесмислено је да се прави и неки капацитет који не може да буде праћен, ево, сад можемо овде да направимо ангио-салу, а немамо докторе који раде то – рекао је Ђукић.
Градоначелница је у ранијем периоду у неколико наврата најављивала да ће Смедерево добити и свој Завод за јавно здравље. Још је у марту 2014-те године Градско веће донело Закључак у вези са “опредељивањем величине пословног простора комплекса „Монопол“, за потребе рада Завода за јавно здравље Смедерево, здравствене установе коју ће основати Република Србија у складу са планом мреже здравствених установа који доноси Влада Републике Србије”. За ту намену буџетом за 2016-ту предвиђена су и средства у износу од 25 милиона динара. Иако у вези са овом темом државни секретар Ђукић није био нарочито прецизан у одговору, стиче се утисак да ни од тог посла нема ништа.
-Ја се тиме не бавим, ја сам хирург, исто као и министар Лончар, и наша обавеза је да што брже и што јаче на најбољи могући начин ојачамо здравствени систем у Србији, мерама сходно нашим финансијским могућностима – рекао је Ђукић.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.