БОЛНИЦА: РЕКОНСТРУКЦИЈА ПСИХИЈАТРИЈЕ У ТОКУ, ОПРЕМАЊЕ ОПЕРАЦИОНЕ САЛЕ ПРИ КРАЈУ

Државни секретар Министарства здравља Владимир Ђукић обишао је радове на реконструкцији психијатријског одељења Опште болнице „Свети Лука“, који се реализују у оквиру програма прекограничне сарадње „ИНТЕРРЕГ ИПА“ са румунским партнером и специјалном болницом за психијатријске болести у Вршцу. Укупна вредност пројекта „Побољшање здравствене неге у неурологији и психијатрији – дужи живот“ је 1.629.075 евра, од чега је 400.000 намењено нашој здравственој установи.
-Пројекат подразумева реконструкцију зграде и опремање одељења за неурологију и психијатрију, што ће омогућити боље услове за лежање и бољу дијагностику. Добијамо нови ЕЕГ, ЕМГ и ултразвучни апарат за дијагностику обољења каротида. Вредност радова на реконструкцији је око 300.000 евра и очекује се да буду завршени у року од деведесетак дана, у зависности од временских услова. Капацитет ће бити 25 кревета. Опрема за неурологију и психијатрију је око 100.000 евра и тај тендер је ових дана расписан – рекао је директор Опште болнице Ненад Ђорђевић.
Зграда психијатрије изграђена је пре 90 година, и под заштитом је државе, што, објашњава Ђорђевић, мало успорава радове, али ће након завршетка реконструкције имати готово аутентичан изглед као када је подигнута. Државни секретар истакао је овом приликом задовољство што ће објекат од историјског значаја за Смедерево и Србију бити обновљен, наводећи да је то доказ да „смо увек водили бригу о људима који имају психичке проблеме, који не смеју да буду стигматизовани“ – рекао је Ђукић.
-Драго ми је да Смедерево добија квалитетан објекат, где ће болесници имати много више простора за различите социјалне активности, да не буду само фиксирани за кревет, да се терапија не спроводи искључиво медакманетима, већ да буде примењена и радна терапија, у условима које грађани и заслужују.

МАЊИ БРОЈ ТЕРМИНА ЗА ЗБОГ УСКРШЊИХ ПРАЗНИКА

 

Коментаришући најновији списак Министарства здравља о недовољном броју термина за преглед пацијената, на којем се нашла и смедеревска болница, директор Ненад Ђорђевић наводи да је мањак настао због два нерадна дана током Ускршњих празника.

 -Ми смо на минус шест одсто, то су она два дана која су нерадна, петак и понедељак, због празника, зато се појавио мањак, али се види да је у свим болницама наше величине таква ситуација. Реално имамо проблем са хематологом, јер имамо само једног, па кад је на одмору, немамо га, то је најкритичније. Проблем ће бити и инфекторлог, пошто имамо једног, али ми смо и прошле и претпрошле године делили специјализације за инфектологију, међутим нико се није пријавио. То није нарочито атрактивно,  али нисмо ни имали кога да изаберемо,  јер има мало клиничких лекара – појаснио је Ђорђевић.

_

У оквиру другог пројекта прекограничне сарадње „Побољшање услуга абдоминалних операција у пограничном региону“, у смедеревској болници су у току радови на опремању хируршког блока. Укупна вредност је 1.149.247,17 евра, од чега је донација Европске уније 976.859,25 евра.
-У овај пројекат укључена су три региона из Румуније и шест из Србије, а ми смо добили лапаро-стуб са 3Д технологијом, за њега није неопходна обука, јер наши лекари већ раде лапароскопске операције, само ће им сада бити лакше. Вредност комплетне опреме у операционој сали је око 300.000 евра – рекао је директор смедеревске болнице.
Државни секретар нагласио је да је у области хирургије,  која иначе представља највећи проблем пацијентима, начињен велики корак и да је циљ Министарства здравља да сви грађани имају квалитетан пакет здравствених услуга.

-Стратешки циљ је и да се образовање здравстевних радника обавља равномерно на територији Србије, да се поштује „златни сат“ у случајевима кардиоваскуларних обољења, инфаркта и шлога, да хитна помоћ и ургентне службе и у Београду и у Смедереву и у свим осталим градовима буду на истом нивоу, а да лапароскопска хирургија не буде лет на месец, већ свакодневица хирургије наших колега у Смедереву – рекао је Ђукић.
Обојица су истакли важност добре организације превентивних прегледа током којих је до сада у Смедереву прегледано око 2500 грађана.

 

 

 

Ј.В.