KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNICE ZBOG ZLOUPOTREBA

Udruženje potomaka i ratnika 1912-1999 “Patriotska spona” i članovi porodice Lončar podneli su Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu zajedničku krivičnu prijavu protiv gradonačelnice Jasne Avramović zbog zloupotrebe javne funkcije, omalovažavanja i diskriminacije ugroženih građana Smedereva, ugrožavanje života i zdravlja građana Smedereva i sprečavanje službenih lica da vrše svoje zakonske obaveze.
U obrazloženju se navodi da je razlog za podnošenje krivične prijave bahato ponašanje gradonačelnice Avramović iskazano prilikom posete predstavnika porodica kojima su u Čapajevoj ulici, u požaru 14. januara, izgorele kuće, a citiran je razgovor koji je tom prilikom vođen. Tada je, stoji u krivičnoj prijavi, na konstataciju Snežane Lončar da im je izgorela kuća i da su zbog stresa u lošem zdravstvenom stanju, gradonačelnica odgovorila „kako je i njoj goreo krov, kako se zbog toga nije nikome žalila, kao i da je i ona bolesna i da svakog dana pije punu šaku lekova“. Takođe, navedeno je da nije pokazala dobru volju da porodici Lončar, čija je kuća izgorela, omogući angažovanje komunalnih službi koje bi pomogle u raščišćavanju zgarišta. Naglasila je, takođe, da ukoliko se ispostavi da su krivi za izbijanje požara “niko neće ništa dobiti ni od grada ni od Centra za socijalni rad”, čime ih je posredno optužila za izazivanje vatrene stihije, iako je istragom utvrđeno da je požar izbio u susednoj stambenoj jedinici, odakle se proširio i zahvatio kuću porodice Lončar. Kao potvrdu gradonačelnicinih optužbi u krivičnoj prijavi se navodi svedočenje jednog člana Udruženja koji je pre nekoliko dana bio na razgovoru sa Jasnom Avramović. Založio se tada da se pomogne porodici Lončar.
-Dobio je odgovor da je gradonačelnica angažovala Bezbednosno-informativnu agenciju da ispita uzrok požara, jer sumnja da su sami zapalili svoje kuće. Dok BIA ne završi istragu porodica Lončar neće dobiti ništa. I tom prilikom vređala je najgorim rečima Udruženje “Patriotska Spona” i predsednika udruženja, rekla da je nama podmetnuta porodica Lončar i da će sve to detaljno ispitati BIA, a da ćemo još odgovarati zbog toga, kao i da oni napuste Udruženje dok je još vreme – navodi se u krivičnoj prijavi i dodaje:
-Iz svega gore navedenog osnovano sumnjamo da je gradonačelnica Jasna Avramović zbog svoje sujete po kojoj je nadaleko poznata, osudila članove porodice Lončar, čiji je jedan od članova trinaestogodišnje dete – Milica, i prepustila ih na milost i nemilost usred zime, uskraćujući im adekvatnu pomoć. A tako i osnovano sumnjamo da je gradonačelnica Jasna Avramović dala zabranu da Centar za socijalni rad postupi po službenoj dužnosti i izvrši svoje radne obaveze da zbrine i pomogne porodicu Lončar čiji su dugogodišnji korisnici – piše u prijavi.
Zbog nevršenja zakonskih obaveza, omalovažavanja i diskriminacije ugroženih građana i ugrožavanja života i zdravlja građana, krivična prijava je podneta i protiv Miloša Đorđevića, odgovornog lica smederevskog Centra za socijalni rad.
-Direktor Miloš Đorđević, kao odgovorno lice, koji je lično bio upoznat sa slučajem, jer je dvaput primao na razgovor porodicu Lončar, nije uzeo u obzir da su Snežana Lončar i devojčica Milica Lončar dugodišnji korisnici socijalne pomoći i da već i pre požara imaju kategoriju socijalno ugroženih lica. Da je Centar imao zabranu rada u slučaju porodice Lončar potvrđuje to što nisu izašli na teren da obiđu porodicu Lončar nastradalu u požaru i posebno da se zabrinu za dete , iako su po zakonu obavezni da to urade – navodi se između ostalog u prijavi podnetoj Osnovnom javnom tužilaštvu.
Navodi se i da Centar za socijalni rad nije pomogao porodici Lončar da dobiju nove zdravstvene knjižice ni ostala lična dokumenta koja su izgorela u požaru, tako im je onemogućeno da podižu socijalnu pomoć čime su “ugrozili egzistenciju i život” samohrane majke i njenog deteta. Nisu im, piše, pomogli ni da uz pomoć stručnjaka prebrode stres i traume koje su preživljavali, iako su, navodi se, i to morali da urade po službenoj dužnosti.
Predstavnici Udruženja i članovi porodice Lončar očekuju reakciju Osnovnog javnog tužilaštva i pokretanje postupka protiv gradonačelnice Jasne Avramović i direktora Centra za socijalni rad Miloša Đorđevića koje su naveli kao osumnjičene za navedena krivična dela, stoji na kraju krivične prijave.

J. Šešlak