КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБА

Удружење потомака и ратника 1912-1999 “Патриотска спона” и чланови породице Лончар поднели су Основном јавном тужилаштву у Смедереву заједничку кривичну пријаву против градоначелнице Јасне Аврамовић због злоупотребе јавне функције, омаловажавања и дискриминације угрожених грађана Смедерева, угрожавање живота и здравља грађана Смедерева и спречавање службених лица да врше своје законске обавезе.
У образложењу се наводи да је разлог за подношење кривичне пријаве бахато понашање градоначелнице Аврамовић исказано приликом посете представника породица којима су у Чапајевој улици, у пожару 14. јануара, изгореле куће, а цитиран је разговор који је том приликом вођен. Тада је, стоји у кривичној пријави, на констатацију Снежане Лончар да им је изгорела кућа и да су због стреса у лошем здравственом стању, градоначелница одговорила „како је и њој горео кров, како се због тога није никоме жалила, као и да је и она болесна и да сваког дана пије пуну шаку лекова“. Такође, наведено је да није показала добру вољу да породици Лончар, чија је кућа изгорела, омогући ангажовање комуналних служби које би помогле у рашчишћавању згаришта. Нагласила је, такође, да уколико се испостави да су криви за избијање пожара “нико неће ништа добити ни од града ни од Центра за социјални рад”, чиме их је посредно оптужила за изазивање ватрене стихије, иако је истрагом утврђено да је пожар избио у суседној стамбеној јединици, одакле се проширио и захватио кућу породице Лончар. Као потврду градоначелнициних оптужби у кривичној пријави се наводи сведочење једног члана Удружења који је пре неколико дана био на разговору са Јасном Аврамовић. Заложио се тада да се помогне породици Лончар.
-Добио је одговор да је градоначелница ангажовала Безбедносно-информативну агенцију да испита узрок пожара, јер сумња да су сами запалили своје куће. Док БИА не заврши истрагу породица Лончар неће добити ништа. И том приликом вређала је најгорим речима Удружење “Патриотска Спона” и председника удружења, рекла да је нама подметнута породица Лончар и да ће све то детаљно испитати БИА, а да ћемо још одговарати због тога, као и да они напусте Удружење док је још време – наводи се у кривичној пријави и додаје:
-Из свега горе наведеног основано сумњамо да је градоначелница Јасна Аврамовић због своје сујете по којој је надалеко позната, осудила чланове породице Лончар, чији је један од чланова тринаестогодишње дете – Милица, и препустила их на милост и немилост усред зиме, ускраћујући им адекватну помоћ. А тако и основано сумњамо да је градоначелница Јасна Аврамовић дала забрану да Центар за социјални рад поступи по службеној дужности и изврши своје радне обавезе да збрине и помогне породицу Лончар чији су дугогодишњи корисници – пише у пријави.
Због невршења законских обавеза, омаловажавања и дискриминације угрожених грађана и угрожавања живота и здравља грађана, кривична пријава је поднета и против Милоша Ђорђевића, одговорног лица смедеревског Центра за социјални рад.
-Директор Милош Ђорђевић, као одговорно лице, који је лично био упознат са случајем, јер је двапут примао на разговор породицу Лончар, није узео у обзир да су Снежана Лончар и девојчица Милица Лончар дугодишњи корисници социјалне помоћи и да већ и пре пожара имају категорију социјално угрожених лица. Да је Центар имао забрану рада у случају породице Лончар потврђује то што нису изашли на терен да обиђу породицу Лончар настрадалу у пожару и посебно да се забрину за дете , иако су по закону обавезни да то ураде – наводи се између осталог у пријави поднетој Основном јавном тужилаштву.
Наводи се и да Центар за социјални рад није помогао породици Лончар да добију нове здравствене књижице ни остала лична документа која су изгорела у пожару, тако им је онемогућено да подижу социјалну помоћ чиме су “угрозили егзистенцију и живот” самохране мајке и њеног детета. Нису им, пише, помогли ни да уз помоћ стручњака преброде стрес и трауме које су преживљавали, иако су, наводи се, и то морали да ураде по службеној дужности.
Представници Удружења и чланови породице Лончар очекују реакцију Основног јавног тужилаштва и покретање поступка против градоначелнице Јасне Аврамовић и директора Центра за социјални рад Милоша Ђорђевића које су навели као осумњичене за наведена кривична дела, стоји на крају кривичне пријаве.

Ј. Шешлак