„ПАТРИОТСКА СПОНА“ ПОДНОСИ НОВУ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ ЈАСНЕ

Удружење потомака ратника и ветерана 1912-1999 „Патриотска спона“ Основном јавном тужилаштву ће поднети нову кривичну пријаву против градоначелнице Јасне Аврамовић и то због злоупотребе јавне функције и омаловажавања и дискриминације угрожених грађана Смедерева, као и спречавања службених лица да врше своје законске обавезе, потврдио је председник Удружења Саша Ђорђевић за наш портал. Овакав потез правда чињеницом да локална самоуправа, али ни институције којима је то дужност, нису адекватно реаговале у случају самохране мајке Снежане Лончар, којој је кућа до темеља изгорела у пожару још 14. јануара ове године. Са овом намером Удружење је упознало и јавност путем друштвених мрежа, објавом у којој су наведени пропусти надлежних јавних служби у граду.
Према тврдњама Удружења, реакција је изостала пре свега у Центру за социјални рад, иако је породица Лончар корисник социјалне помоћи била и пре несретног догађаја у којем им је ватрена стихија однела све, укључујући и лична документа. За непоступање директно оптужују градоначелницу, за коју тврде да је „отписала продицу којој је изгорела кућа, незапослену самохрану мајку која је била корисник социјлане помоћи пошто живи са тринаестогодишњом ћерком и болесним оцем пензионером. А када градоначелница отпише некога и осуди на милост и немилост, онда она своју пресуду пренесе и на све службе, да и они морају да отпишу породицу Лончар“. Наводе да у Смедереву то иде по устаљеној пракси позивања директора, којима се дају инструкције за (не)деловање, пошто их је „она ту запослила и морају да је слушају“.
-Као у овом случају – Центру за социјални рад Смедерево. Центар није обишао ни једном породицу Лончар да виде где живе после пожара и како живе. А да не причамо да су били у обавези да их здравствено збрину, тако што ће им помоћи да се изборе са траумама, стресовима и страхом. Апсурд је да се нису потрудили после пожара ни да им издају здравствене књижице, а корисници су Центра за социјални рад Смедерево, тако да су 73 дана били без здравствене заштите – наводе у Удружењу.
У објави се може прочитати, практично „стенограмски“ описан разговор који је Снежана Лончар, приликом сусрета и апела да се помогне њој и њеној породици, водила са градоначелницом Јасном Аврамовић, која је и тада показивала „бахатост“ према њеној муци. На констатацију Лончарове да им је изгорела кућа и све што су имали, Аврамовићева је одговорила: „И мени је горео кров, па се нисам никоме жалила“, док је на Снежанину жалбу да се због ситуације у којој се нашла „разболела и да пије лекове сваког дана“, градоначелница рекла: „И ја сам болесна и сваког дана пијем пуну шаку лекова“. Када је Снежана замолила да комунална служба помогне у рашчишћавању згаришта, Аврамовићева је овако реаговала: „Штва ви мислите, да
вам град рашчишћава за дзабе. Незапослена си, узмите и сами рашчишћавајте, и немојте више да долазите, јер град нема пара у буџету“.
Истим речима Снежана Лончар описала је дешавања приликом сусрета са градоначелницом када су је новинари нашег портала звали и бавили се овом темом. Надлежни из Извшрне власти тада су нам објаснили да је локална самоуправа учинила све што је било у њеној моћи да се помогне овој породици, али нам је дато обећање да ће се потрудити да помогну Лончаровима да обнове дом који им је изгорео у пожару.
Из „Патриотске споне“ најављују да ће, осим кривичне пријаве, са овим случајем „детаљним извештајем“ упознати и Министарство рада и социјалне политике.

У међувремену, Удружење је помогло породици да добије део докумената, а уручена им је помоћ у виду пакета хране и средстава за хигијену, прикупљена захваљујући хуманим људима који су се одазвали акцији да се помогне настрадалој породици.

Ј. Шешлак