И У СМЕДЕРЕВУ ЕЛЕКТРОНСКА ПРИЈАВА ЗА РОДИТЕЉСКИ ДОДАТАК

Родитељи новорођених беба у Смедереву од прошле недеље имају могућност електронске пријаве за родитељски додатак већ у породилишту, саопштено је из Владе Србије. Ова функција „на клик“ омогућена је путем информационог система „Бебо, добро дошла на свет“, који већ омогућава упис детета у матичну књигу рођених, пријаву пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем, а користи се и у породилиштима у Лесковцу, Зрењанину, Лозници и Београду. У наредној фази, најављено је, биће омогућена и у Панчеву и Вршцу.
Процењује се да ће ову услугу користити око 90 одсто родитеља и да ће им она уштедети додатних 150.000 сати. Прва фаза пројекта родитељима је већ уштедела 400.000 сати годишње, што заједно доноси 550.000 сати уштеде годишње.
Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ пуштен је у рад у априлу 2016. године.
Пријава за родитељски додатак веома је једноставна и одузима свега неколико минута времена, објашњава се у саопштењу. Након што се мајка, која је држављанин Србије са пребивалиштем у Смедереву, у породилишту изјасни да жели да своје дете пријави електронским путем, здравствени радник у систем уноси податке родитеља и оне који се односе на име, пребивалиште и здравствено осигурање новорођенчета.
Путем услуге до сада је пријављено више од 93.000 беба, а родитељи су у више од 83.000 случајева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на једном месту“ и успешно заврше пријаву у матичну књигу, пребивалиште и здравствено осигурање.
Нова услуга односи се само на родитељски додатак који се исплаћује из буџета државе. Локалне самоуправе имају право да у оквиру својих надлежности уводе додатна породична давања, наводи се у саопштењу.

Ј.В.

 

Comments are closed.