ГРАДОНАЧЕЛНИЦА НЕ БРИНЕ ЗА СУГРАЂАНЕ

Више од 70 дана након пожара који је прогутао четири куће у Чапајевој улици на Папазовцу, нема озбиљније помоћи локалне самоуправе ни овдашњих институција пoродицама које су остале без домова. Осим индивидуалне помоћи хуманих појединаца, грађани чији су објекти изгорели, препуштени су сами себи, а у посебно тешкој ситуацији је Снежана Лончар, самохрана мајка тринаестогодишње девојчице, којој је од некадашње куће остало само згариште.
У ранијем разговору за „Смедеревске новине“ Снежана је потврдила да је у првом тренутку, у сусрет изашао Црвени крст и да су од Центра за социјални рад добили једнократну новчану помоћ у износу од 10.000 динара. Понуђен им је, каже, и смештај у Прихватном центру у Малој Крсни, али је она то добила, с обзиром на то да је реч о привременом решењу, и да тамошњи услови не одговарају, пре свега, њеном малолетном детету.
-Били смо код градоначелнице, али осим једнократних помоћи које следују у таквим ситуацијама, ништа друго нисмо добили. Након што је записником надлежних констатовано да је процењена штета настала на кући стопроцентна, очекивала сам озбиљније ангажовање локалне самоуправе, да некако помогну да нам се та стамбена јединица обнови. Не тражим ја никаву нову кућу, само да помогну да санирамо згариште, јер ми смо сад бескућници – рекла је Снежана.
Осим о ћерки, Снежана брине и о болесном оцу. Корисник је социјалне помоћи, незапослена, а осим покућства и ствари, Лончари су остали и без свих докумената, због чега сада отежано остварују своја права. Због тога су се за помоћ обратили и удружењу „Патриотска спона“, које је већ најавило да ће у првој половини априла организовати хуманитарну акцију за помоћ овој породици.
-Породица Лончар је дошла у наше удружење да им помогнемо да остваре своја права и помоћ, кроз институције које су заказале у трагедији једне смедеревске породице, самохране мајке и девојчице, ученице основне школе. И после 70 дана они су бескућници и боре се за голе животе – саопштили су из „Патриотске споне“.
Наводе да је међу документима које је породица донела ради лакшег остваривања помоћи и онај који је издала локална самоуправа након пожара, који доказује да су Лончари власници куће, а за који је уредно наплаћена такса!
-Ту је и захтев-молба коју су писали граду Смедереву и градоначелници Јасни Аврамовић. Писани одговор нису добили, само усмени, пошто су више пута били примљени у кабинет Јасне Аврамовић, чији је одговор да у буџету нема пара и да не могу да помогну – преносе из овог удружења.
Према нашим незваничним информацијама, Центар за социјални рад ставио је породицу Лончар на списак оних који би могли да буду пријављени као кандидати за снимање емисије „Кућа од срца“(!?), а након посете представника удружења и породице Лончар овој институцији, директор је, како наводе у „Патриотској спони“, обећао да ће им за 2-3 дана бити уплаћена једнократна помоћ од 60.000 динара .
Чланови удружења ангажовани су на сакупљању документа неопходних за поново увођење продице Лончар у „систем“, како би убрзали и олакшали процедуре за остваривање њихових права.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.