ДИГИТАЛНО „СПЕЦИЈАЛНО ВАСПИТАЊЕ“ У ЦЗК

У оквиру пројекта „VIP кинотеке“, чији је циљ очување и заштита остварења која су обележила српску кинематографију, а проглашена су за национално културно добро од великог значаја, у Смедереву ће у среду, 28. марта, у Центру за културу Смедерево, од 20 часова, бити приказана рестауриранa верзије филма “Специјално васпитање”.
Култни филм Горана Марковића из 1977. године „Специјално васпитање“, у продукцији Центар Филма, биће приказан у новом квалитету слике и звука.
Филм је своју премијеру доживео на Фестивалу југословенског филма у Пули, а глумац Љубиша Самарџић је за улогу милиционера Цанета, добио Златну арену за мушку епизодну улогу. Такође, исте године, филм је добио награду Златни дукат Манхајмског фестивала. “Специјално васпитање” је једно време био најпопуларнији и најпродаванији филм Горана Марковића и имао је своје пројекције у преко 50 земаља.
Пројектом „VIP кинотеке“, који тренутно обухвата десет филмских остварења, започет је дуго очекивани процес дигиталне рестаурације српског филмског наслеђа.
До краја ове године, у оквиру овог пројекта, биће дигитално рестаурирано још седам филмских остварења која су обележила српску и регионалну кинематографију.

Ј.В.

 

Comments are closed.