ПРОЈЕКАТ „НаПред – НАУЧИ ПРЕДУЗЕТНИШТВО“ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ

Висока школа за пословну економију и предузетништво из Београда, у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, осмислила је пројекат „НаПред – научи предузетништво“ у оквиру сарадње факултета, средњих школа и локалних самоуправа. Овај пројекат реализује се у 36 средњих школа у 17 градова и општина у Србији, међу којима је и Смедерево. Такмичење смедеревских тимова биће организовано у среду, 28. марта 2018. године, у Концертној сали Центра за културу, са почетком у 10 часова, најављено је у допису које је медијима проследила Миљана Кравић, чланица Градског већа задужена за ресор просвете и образовања.

-Циљ пројекта је афирмацијa предузетништва и образовања за предузетничке вештине средњошколаца на националном нивоу. Овај пројекат својеврсни је наставак прошлогодишњег пројекта „Млади предузетник“ у којем су ученици средњих школа Смедерева у великом броју учествовали уз подршку Града Смедерева и компанија које успешно послују на нашој територији – наводи се у допису и додаје да је Влада Србије, због значаја које предузетништво има у друштву, читаву наредну деценију прогласила деценијом предузетништва, а локална самоуправа препознала развој предузетничког духа код омладине, због чега је са задовољством пружена подршка овом пројекту.

Четрнаест тимова од по пет ученика ће и ове године на градском такмичењу представити своје бизнис-планове и пословне идеје пред професорима и представницима из света реалног бизниса. Своје учешће у раду жирија потврдиле су компаније „Каизен“, „ПКЦ“ и приватни предузетници„Фрувита“ и „Томи трејд“, а у жирију ће бити и професори Високе школе која је носилац пројекта, као и представници локалне самоуправе.

-Град Смедерево пружио је реализацији пројекта оперативно-логистичку подршку – протеклих месеци, локална самоуправа била је спона између тима Високе школе за пословну економију и предузетништво и смедеревских средњих школа, одржане су радионице на којима су наши ученици, у раду са својим и професорима Високе школе за пословну економију, учили како да презентују своје бизнис-планове, односно како да своје предузетничке идеје искажу на најбољи начин кроз ефективно управљање временом, тимски рад и вештине комуникације – навела је чланица Градског већа.

Осим у Смедереву, пројекат се реализује и у Београду, Шиду, Сремској Митровици, Смедереву, Јагодини, Параћину, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Чачку, Ужицу, Чајетини, Пријепољу, Сјеници, Новом Пазару, Нишу и Врању.

Ј.В.