СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА

Представници локалне самоуправе, Војске Србије, породица жртава бомбардовања, борачких удружења, цивилних организација и политичких странака, међу којима је било и Удружење потпмака ратника и ветерана 1912-1999 „Патриотска спона“, полагањем венаца обележили су деветнаесту годишњицу почетка НАТО напада на СРЈ.

Комеморативном скупу у полагању венаца на споменик жртвама бомбардовања присуствовао је и почасни вод Гарнизона Војске Србије у Пожаревцу.

Првог дана бомбардовања, у вечерњим сатима, на мети НАТО авијације нашла се и ракетна база у Вучаку, која је била једна од првих погођених тачака у тадашњој Југославији. За 78 ваздушних напада Смедерево је више пута било под дејством ваздушних напада, а бомбардовани су мост на Дунаву код Смедерева, постројења Југопетрола, трафо-станица у кругу железаре, индустријска зона. Током 11 недеља бомбардовања погинуло је 14 припадника војске и полиције из Смедерева, чија су имена прочитана на комеморативном скупу.

Традиционално у селу Липе код Смедерева, 19. априла полажу се венци код спомен обележја Ракета-Вис, у знак сећања на погинуле официре војске СРЈ, потпуковника Благоја Радића и капетана I класе Роберта Лајчака.

Ј.В.

 

Comments are closed.