ХАПШЕЊА: “АУРОРА” И У СМЕДЕРЕВУ

У Смедереву, Смедеревској Паланци и Великој Плани ухапшено је укупно седам особа због разбојништва, тешке крађе, наношења тешких телесних повреда и нелегалне производње и трговине наркотицима, саопштено је из МУП-а Србије.
Због постојања основа сумње да је починио кривично дело неовлашћено држање опојних дрога ухапшен је Д.Х. (35), код кога су пронађене 94 таблете екстазија и мања количина марихуана. Уз кривичну пријаву осумњичени је приведен Основном јавном тужилаштву у Великој Плани.
Због постојања основа сумње да је извршио кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога ухапшен је М.П. (34) коме је одређено задржавање од 48 сати. Код осумњиченог је пронађено 240 грама амфетамина, 32,2 грама кофеина, 46,8 грама марихуане и 112,4 грама спида.
Због сумње да су починили исто кривично дело ухапшени су Д. С. (36) и Г. В. (42), а Г. В. (42) се на терет ставља и кривично дело омогућавање уживања опојних дрога. Сумња се да је Д. С. марихуану паковао у мање кесице од по грам, а затим је продавао Г. В. и још једној особи из Смедеревске Паланке. Осумњичени су ухапшени приликом покушаја продаје марихуане. По налогу надлежног тужилаштва, осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати.
Због постојања основане сумње да је средином марта претукао женску особу и нанео јој тешке телсне повреде ухапшен је дветнаестогодишњи Д.Х. који је уз кривичну пријаву приведен Основном јавном тужилаштву у Великој Плани.
Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело тешка крађа ухапшен је Р. Ј. (36) коме је одређено полицијско задржавање до 48 сати. Сумња се да је он са још две особе провалио у возило на паркингу једног мотела на ауто-путу Београд-Ниш код Велике Плане, из ког је од држављанина Бугарске, који је спавао, украо торбицу у којој се налазило 2.250 евра и лична документа.
Због сумње да је извршио једно и покушао да изврши друго разбојништво, ухапшен је Н. Ј. (33), коме је одређено задржавање до 48 сати. Сумња се да је 22. марта ове године, маскиран фантомком и уз претњу пиштољем од радника једне трговинске радње у Смедереву отео око 20.000 динара. Такође се сумња да је истог дана, на исти начин, покушао да изврши разбојништво у још једној продавници. Код осумњиченог су пронађени фантомка, пластичан пиштољ и једна рукавица.
Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова Србије припадници МУП-а су, у сарадњи са надлежним тужилаштвима, у претходна два дана у акцији „Аурора“, која је спроведена на територији више полицијских управа у Србији у циљу сузбијања општег криминала, ухапсили 270 особа, запленили око 30 килограма наркотика и већу количину оружја.
Полиција је запленила око 25 килограма марихуане, 254 грама хероина, 720 грама кокаина, 4,1 килограм амфетамина, 580 таблете екстазија, 578 комада разних таблета и око 70 килограма кофеин-хидрида који се користи за увећавање масе опојних дрога. У Бору је откривена и лабораторију за узгој марихуане у вештачким условима.
Одузето је и 13,5 килограма експлозива у патронама, килограм барута, 68 пушака од чега су три аутоматске, 46 пиштоља, пет револвера, самострел, ручна бомба, детонирајући штапин, као и 5.694 комада муниције различитог калибра.
Осумњичени се терете да су починили кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, за кривична дела из области имовинских деликата, превара, уцена, отмица, угрожавање сигурности, изнуда, насилничко понашање, насиље у породици, тешка телесна повреда, приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, фалсификовање исправе, зеленаштво.
Полиција је, по налогу надлежних тужилаштва, кривичне пријаве у редовном поступку поднела против 277 особа.
У току акције одузето је 234.120 динара и 13.875 евра, а пронађено је и 20 украдених возила.

Ј.В.

 

Comments are closed.