ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ВОДОВОДА У ПАЛАНЦИ ЧЕТИРИ МИЛИОНА ЕВРА

Иако мештани Смедеревске Паланке годинама кубуре са проблемом водоснабдевања, због чега су се у летњим месецима суочавали и са дванаесточасовним рестрикцијама воде, претходно руководство локалне самоуправе, на челу са Радославом Милојичићем Кеном, ништа није урадило на његовом решавању. Средства из општинског буџета потрошена су да се приватним предузећима плате радови који нису завршени, а на појединим деловима трасе водоводног система нису постављене чак ни цеви.
Подсећамо, више од милион евра плаћено је за изградњу водоводног система на трасама Глибовац-Кусадак и Азања-Селевац-Бачинац у Смедеревској Паланци, али та мрежа не постоји, а потисни магистрални цевовод никада није предат на управљање јавном предузећу „Водовод“. Осим реалног, преузет је само пројекат на „папиру“, односно извршена је примопредаја техничке документације и остале „папирологије“ везане за изградњу. Комисија која је била задужена за надзор и примопредају констатовала је да постоји низ недовршености у самим црпним станицама, шахтама и објектима резервоара, са постојањем сумње да ни сами цевоводи нису у потпуности повезани, јер испитивања цевовода на пробни притисак нису никада вршена, о чему су „Смедеревске“ већ писале.
Велики проблем лошег водоснабдевања у Смедеревској Паланци ускоро ће бити потпуно решен, најавила је премијерка Ана Брнабић, која је пирликом посете овој општини обишла и јавно предузеће „Водовод“. Одређена помоћ, каже, већ је стигла из Републике и обезбеђено је још 4 милиона евра.
-Из текуће буџетске резерве пребацили смо средства да би се купиле нове пумпе за воду које сам ја данас обишла и од 23. децембра више нема рестрикција воде у Смедеревској Паланци. Али има још толико тога да се уради. Морамо да направимо пројекат реконструкције целе водоводне мреже који дан-данас има губитке од 74 посто и ја сам замолила руководство општине да заврши тај пројекат да бисмо кренли у реконструкцију. Имамо спремне неке пројекте за водовод вредне око 4 милиона евра, али је важно да не идемо парцијално, већ да урадимо пројекат за целу водоводну мрежу, да ни у летњим месецима више не бисмо имали рестрикције – рекла је премијерка Брнабић.
Истакла је да је „Водовод“, као и већина предузећа ове варошице, у милионским дуговима.
-Стање које је наслеђено је тужно и невероватно, тако нешто не постоји нигде и никада није постојало другде у Србији. Постојале су махинације и злоупотребе, али да отерате у банкрот једно комунално предузеће, па онда, да би извлаичили новац, отварате друго комунално предузеће, па и то отерате у банкрот, па треће и тако 19 комуналних предузећа, е тако нешто није виђено до сада у Србији – изјавила је премијерка у Смедеревској Паланци.
Такође, истакла је да ће Влада Србије покушати да помогне општини Смедеревска Паланка и у отплати дугова, који су премашили 3 милијарде динара.

Ј. Шешлак