МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ: „ТРАГЕДИЈА ЈЕДНОГ НАРОДА“

У уторак, 20. марта од 18 часова смедеревски Музеј организује разговор о књизи „Трагедија једног народа – Шта људе у Србији нагони да раде против себе“ новинара, књижњвника и публицисте Момчила Ђорговића.

У име издавачке куће Службени гласник, едиција Сведоци епохе, о овој књизи ће говорити извршни директор Сектора за издавање књига  Петар Арбутина, затим др Латинка Перовић, историчарка и ауторка низа вредних монографија и студија о српској нововековној и модерној историји, те аутор књиге. Разговор ће водити мр Снежана Цветковић, виши кустос Музеја у Смедереву.

-Ова књига је настала као плод низа текстова који су у континуитету објављивани у дневном листу „Данас“ под насловом „Зраке из садашњости“, који је инспирисан познатим делом српског новинара Пере Тодоровића „Огледало, зраке из прошлости“. Промењеном оптиком, кроз шездесет и шест медаљона-портрета, значајних личности српске историје из домена књижевности, уметности и политике, али и низом европских и светских политичара и књижевника који су утицали на нашу историју, или су јој били блиски својим делом, понирући у  непознате или мало познат мемоаре и дневнике, Момчило Ђорговић их осветљава из потпуно другачијих углова посматрања. Прво издање књиге је објављено 2016. године, да би већ  током наредне године пред читалачком публиком било њено четврто издање – наводе организатори.

„Трагедија једног народа је изузетна књига о двовековним успонима и падовима српске политике и српске културе, а најузбудљивије у њој је оно што је и романескног, и филмског и драмског типа…Ђорговићеви текстови- портрети су прави стваралачки бисери!“, написао је, између осталог, у приказу о књизи Гојко Тешић.

Момчило Ђорговић је писао за многе медије (Радио београд, Борба, загребачки недељник Данас, недељник Телеграф, Дневни телеграф, недељни додатак дневних новина Данас), а објавио је и књиге „Милован Ђилас, верник и јеретик“, „East of West, West of East / Reports from the storm of Serbian politics“, „Српски валцер“, „Успон и пад Титове Југославије и Ранковића на Брионима – политички путопис у тридесет драматских слика“, као и последњу, о којој ће бити речи на скупу у Музјеу у Смедереву.

СДН

 

 

Comments are closed.