ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ПРОЋЕРДАЛА ПАРЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Постројење за сакупљање споредних производа животињског порекла, које је у мају 2015-те године свечано отворено у присуству тадашњег амбасадора Европске Уније у Србији Мајкла Девенпорта, још није прорадило и то зато јер објекат „нема висину“ потребну за маневрисање камиона којима би се тај отпад одлагао на ову локацију, сазнају „Смедеревске новине“.

Укупна вредност инвестиције је 375.000 евра, од чега је 275.000 евра донација Европске Уније и Аустријске развојне агенције кроз програм „Друштвено економски развој у Дунавској регији“. Остатак новца суфинансиран је учешћем Националне Агенција за регионални развој са 5%, и градa Смедеревa са 20,2% буџетских средстава. Предвиђено је да постројење користе две локалне самоуправе, јер је објекат површине 200 квадрата, који се налази у индустријској зони, изграђен у оквиру одобреног пројекта „Систем за сакупљање споредних производа животињског порекла на територији града Смедерева и општине Ковин“.

Наглашено је тада да је реч о модерном објекту „који одговара највишим стандардима ЕУ и Србије, свим еколошким очекивањима и који ће омогућити ефикасну прераду отпада на еколошки прихватљив начин“. Такође, подвучено је да ће, осим еколошке, бити важан и са економске стране, јер ће обезбедити упошљавање нових људи. У оквиру пројекта набављена су и два специјализована возила вредна 10,3 милиона динара без ПДВ-а.

Приликом свечаног отварања Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић захвалила је Девенпорту и ЕУ и оценила да овај „објекат има велики значај за Смедерево и Ковин“. И након тог догађаја, више га никад није поменула.

Ни готово три године од завршетка градње и свечаног отварања, овај објекат није прорадио. Проблем је, како сазнајемо у томе што возила којима би требало да се довози отпад када уђу у објекат не могу да одраде „киповање“ и садржај избаце на за то предвиђено одлагалиште.

-Предвиђено је да се на тој локацији складишти отпад у три категорије. Прву и другу чине угинуле и заражене животиње, које даље иду на спаљивање, а трећа подразумева кланични отпад, који би предузећа специјализована за то откупила, јер он може да се користи као сировина за даљу прераду, нпр. у производњи гранула, односно хране за животиње. Возило које довози кланични отпад може да уђе у објекат, али камиони који се користе за транспорт прве две категорије када уђу, не могу тај отпад да избаце. Ветеринарска инспекција није желела да изда само парцијалну дозволу – објашњава наш извор.

Занимљиво је да је објекат изграђен и технички пријем извршен на основу пројектне документације, коју је, према сазнањима нашег извора урадило лице из Вршца, и то по препоруци еколошког инспектора Александра Мрдаковића, који је недавно био хапшен због злоупотребе службеног положаја.

-Извођач радова радио је по пројекту, Дирекција за изградњу извршила надзор и технички пријем по пројекту, али тек када је све завршено, утврђена је ова мањкавост. Постројење овакво какво је неће никада прорадити, могло би, евентуално, ако би се срушио кров и подигла висина објекта, што изискује средства – каже наш саговорник.

Према најавама, постројењем је требало да руководи ЈКП „Зеленило и гробља“. Наша редакција покушала је да од директорке Виолете Максимовић сазна да ли је овај систем почео да функционише и колико је отпада у њему до сада сакупљено. У кратком телефонском разговору Максимовићева је рекла да о томе не може да говори преко телефона и препоручила да дођемо код ње, како бисмо добили изјаву. По договору, новинари наше редакције покушали су да ступе у контакт са њом, како бисмо утаначили тачно време сусрета, али на наше позиве више није одговарала.

У ваздуху „виси“ питање одговорности за то што је смедеревска локална самоуправа, на чијем је челу градоначелница Јасна Аврамовић, практично „проћердала“ средства добијена из донације ЕУ, а да пројекат за који је новац утрошен никада није до краја реализован.

J. Шешлак

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.