СВЕ НЕИСТИНЕ ЈАСНЕ АВРАМОВИЋ – део 4.

„Смедеревске новине“ су у неколико наврата објавиле текстове о неиспуњеним обећањима, које је градоначелница Јасна Аврамовић давала годинама уназад, почев од 2012-те, када се поново устоличила на овој функцији. Списак је прилично дугачак, али није коначан, због чега морамо подсетити на још неке „велике“ пројекте које је најављивала.
Међу њима најзанимљивији је сигурно онај о новој фабрици аутомобилских делова. Наиме, у септембру 2014-те године Јасна Аврамовић је изјавила да ће француска компанија „Стреит Гроуп“ у Смедереву да изгради фабрику у којој ће упослити 1.000 радника.
– Заинтересовани су за куповину 20 хектара земље. То је парцела која је део локације коју смо пре неколико година наменили за рафинерију. Реч је о производњи аутоделова и фабрици која ће упошљавати 1.000 радника. „Стреит Гроуп“ је озбиљан инвеститор. Овде би производили алуминијумске делове за европске произвођаче аутомобила. Комплетна производња је намењена извозу – изјавила је пре три и по године градоначелница Аврамовић.
Затрпана неиспуњеним обећањима остала је и својевремена најава да ће град Смедерево добити Завод за јавно здравље. Градоначелница Аврамовић у неколико наврата је поновила да ће у ту сврху бити обезбеђен простор старе зграде “Монопола”. Још је у марту 2014-те године Градско веће донело Закључак у вези са “опредељивањем величине пословног простора комплекса „Монопол“, за потребе рада Завода за јавно здравље Смедерево, здравствене установе коју ће основати Република Србија у складу са планом мреже здравствених установа који доноси Влада Републике Србије”. За ту намену буџетом за 2016-ту предвиђена су и средства у износу од 25 милиона динара.
Ту је и чувени пројекат новог насеља “Виногради-нови град” на Царини. Додуше, идеју о томе покренула је још Демократска странка, у чије време је Аврамовићева била заменик градоначелника, али је она наставила “визију”. У ту сврху раније је основана Градска стамбена агенција, чијим је планом и програмом за 2013-ту годину, који је усвојила Скупштина града, предвиђена “изградња три ламеле, односно 150 станова, укупне површине 7.500 метара квадратних.Такође се планира расписивање тендера за архитектонско-урбанистичко решење на локацији „Виногради-нови град“, као и израда пројектне документације за 24 стана за социјално становање на поменутој локацији” – наведено је у поменутом документу.
Ниједан од ова три најављена пројекта није реализован, а јавност је на њих заборавила, као и на многа друга лажна обећања потекла из уста градоначелнице Јасне Аврамовић. Због тога јој је, вероватно, било лако да несметано спроводи политику “Потемкинових села” која се, у Смедереву, очигледно, добро примила.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.