КО ДРЖИ У ФИОЦИ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ЈАСНЕ И КЕНЕ?

Како сазнају Смедеревске новине, више десетина кривичних пријава поднето је против бившег председника Општине Смедеревска Паланка, Радослава Милојичића Кене и још мало, актуелне градоначелнице Смедерева, Јасне Аврамовић. По речима нашег извора неке од тих кривичних пријава поднете су Вишем тужилаштву у Смедереву и додељене заменику Вишег јавног тужиоца.
Александар Кузмановић из Смедеревске Паланке, заменик Вишег јавног тужиоца у Смедереву, на ову функцију је изабран упркос чињеници да је био осуђиван и то, ни мање ни више – него за џепарење по возовима, сазнају „Смедеревске новине“. Према документу до којег је дошла наша редакција, Кузмановић је осуђиван за кривично дело „крађа из/са возила“, а наш извор тврди да је реч о џепарењу по возовима на релацији Београд-Скопље.
Да се налази у кривичној евиденцији, откривено је када је Кузмановић, иначе дилпомирани правник, конкурисао за судију у, тада, Општинском суду у Смедеревској Паланци. У току поступка провере због пријема на место судије, установљено је да је Александар Кузмановић осуђивано лице, због чега није изабран. То му, међутим, није сметало да заузме „позицију“ заменика јавног тужиоца у Вишем суду у Смедереву, након реформе правосуђа 2009-те године, и од 1. јануара 2010-те ступи на ту дужност. „Улазницу“ за ово место, тврде добро упућени, омогућиле су му „блиске везе“ са Демократском странком, предводником промена које су изазвале салву критика носилаца правсоудних функција, стручне јавности, а незадовољство „променама“  јавно су исказали и поједини запослени у смедеревским судовима и тужилаштвима. Без посла су тада, према писању медија, остала и два заменика окружног тужиоца са најбољим резултатима, који су радили на компликованим предметима афере „Индекс“ и лажних инвалидских пензија, чији је виновник била и актуелна градоначелница Смедерева.
Александар Кузмановић је последњи у низу тужилаца у поступку који је пред Вишим судом у Смедереву вођен против, гле чуда, Јасне Аврамовић, која је у два наврата осуђена за кривично дело примање мита, али је пресуда „пала“ на Апелационом суду. И то због тога што „Аврамовићева није имала својство службеног лица у смислу Кривицног законика који је био на снази у време које се оптужницом означава као време извршења кривицног дела“.
Наш саговорник тврди да је његов избор на место тужиоца управо Аврамовићева успела добро да искористи, и то преко свог „дружбеника“ Радослава Цокића, који је, као и Кузмановић, из Смедеревске Паланке. По речима нашег саговорника, Цокић и отац поменутог тужиоца, Предраг Кузмановић, иначе перјаница тадашње Демократске странке, знају се још из периода Коалиције „Заједно“ . Дакле, Јасна Аврамовић је приликом „реформе“ правосуђа, користећи политички утицај и добре везе са ДС-ом, успела да по описаном сценарију на место тужиоца доведе Кузмановића који преузима њен предмет, који исте године бива враћен на почетак, због чега су нека дела застарела, а до краја судског процеса, током 2013. године промењена је правна квалификација за нека од преосталих дела, те је у финалу, апелација укинула пресуду. Верујете ли у случајности?!

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.