РАДИНАЦ: ВОДА ПРЕПЛАВИЛА УЛИЦУ

Да стање саобраћајне и пешачке инфраструктуре није сјајно у граду у то грађани могу да се увере ових дана, након отапања снега и обилнијих падавина. Још веће проблеме, међутим, имају становници периферних месних заједница и мештани појединих села, због чега су се неки од њих обратили и нашој редакцији.
Наиме грађани 4. Нове улице у Радинцу муку муче да се изборе са огромном количином воде која је прекрила ову саобраћајницу, а у данима када има падавина, појединим домаћинстивима угрожене су подрумске просторије, али и трафо станица која се налази на тој локацији. Проблем, кажу, није од јуче, али се њиме нико не бави. Настао је, тврди један од мештана коме је кућа најугроженија, пре две-три године, када је у близини почео да ниче објекат за технички преглед возила. Приликом радова на њему закопан је шанац којим је вода раније отицала, па је од тада део грађана из ове улице током кишних дана, одсечен од остатка села. Уколико не користе аутомобиле, једини начин да мештани стигну до жељене дестинације је пролаз кроз „комшијско двориште“, који им је на срећу, омогућен.
-Да ће до овога доћи указивали смо од почетка, али последњих неколико месеци покушали смо проблем да решимо обраћајући се надлежнима. Комуналној, грађевинској, саобраћајној инспекцији… Додуше, саобраћајна је излазила на терен, али се испоставило да не могу ништа да ураде, јер се земљиште на коме је направљена улица води као њива треће категорије и у власништву је физичког лица – каже Јовица Ђорђевић, један од мештана из ове улице.
Наводи да је успео да пронађе власника земље, да је реч о старијој госпођи која је спремна да се одрекне власништва како би проблем био решен, али то изискује средства за излазак на терен и администрацију. Због тога су се, тврди Ђорђевић, за помоћ обраћали и месној заједници, али у Савету нису били спремни да сарађују.
-Уупутили смо иницијативу Савету месне заједнице, са петицијом 35 грађана наше улице који су угрожени, они чак нису хтели ни да је разматрају. А вода не ствара проблем само грађанима, ту је и трафо станица која је окружена водом – тврди Ђорђевић.
Посебно су, каже Ђорђевић, угрожена деца која иду у школу. Осим што не могу да „препливају“ улицу, проблем су и камиони који овом трасом превозе шљаку из железаре, што знатно угрожава њихову безбедност.
Мештани истичу да немају ништа против предузетника који раде и граде у њиховом селу, али не желе да због тога трпе они и њихова деца и надају се да ће се надлежне службе на прави начин позабавити решавањем овог њиховог проблема.

Ј. В.