КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ЈАСНЕ И „ЋУВИКАРЕ“

Основном јавном тужилаштву у Смедереву поднета је кривична пријава против градоначелнице Јасне Аврамовић и чланице Градског већа Јасмине Војиновић, сазнају „Смедеревске новине“. У пријави коју је поднео Саша Ђорђевић, председник „Удружења потомака и ратника Патриотска Спона 1912-1999“, наведено је да су Аврамовићева и Војиновићева починиле кривична дела против слобода, права човека и грађана, и повреде слободе изражавања и удруживања.

У образложењу, које је Саша Ђорђевић поднео у име Удружења, наводи се да је чланица Градског већа Јасмина Војиновић 12. фебруара позвала једну од чланица овог Удружења у кабинет градоначелнице Аврамовић, у Градску управу, на разговор на тему посла којим се бави.

-Уместо разговора спроведено је истражно испитивање од стране Јасмине Војиновић у име кабинета градоначелнице Смедерева, као да је дошла у полицију. Током испитивања Јасмина Војиновић је показивала израђене фотографије лица за које су прикупили податке у форми полицијског досијеа, а међу њима је и моја фотографија, тајно сликана негде у граду, а опште је познато да градоначелница Смедерева и њен кабинет немају право да се баве таквим стварима и да је то кривично дело које је кажњиво законима Републике Србије – наводи се у кривичној пријави.

Потом се, наставља се у пријави, чланица већа Јасмина Војиновић, бавила испитивањем о другој чланици овог Удружења, која је, такође, тајно сликане у граду, због чега је колегиница која је била у кабинету „доживела истог тренутка јак стрес и страх“. Војиновићева је „наставила даље са својим иследничким радом, говорећи да је кабинет градоначелнице Јасне Аврамовић прикупио све податке и додатно се распитао“ о тој колегиници.

-Онда је Јасмина Војиновић почела да чита личне податке: име, презиме, датум рођења, адреса становања, где је запослена, подаци о деци и у које школе, итд.“ – стоји у кривичној пријави и додаје се:

-Даље је Јасмина Војиновић наставила речима да је кабинет градоначелнице Смедерева прикупио информације да је поменута колегиница у сумњивом друштву и члан Удружења „Патриотске Споне“, да градоначелница Јасна Аврамовић не жели да Удружење „Патриотска Спона“ постоји у граду Смедереву, јер њој лично није подобно, као и да је чланица Удружења на свом профилу делила објаве „Смедеревских новина“, „ЕПодунавља“, читала их и исте лајковала и да су то медији који пишу лоше о градоначелници Смедерева Јасни Аврамовић, као и да је кабинет градоначелнице прикупио податке свих  лица која то раде“.

У образложењу кривичне пријаве наведено је да је потом Јасмина Војиновић наложила присутној чланици Удружења да што пре позове своју колегиницу, да јој исприча њихов разговор, и да је упозори да одмах изађе из „сумњивог друштва, мислећи на удружење „Патриотска Спона“ и да прекине да чита „Смедеревске Новине“,“ ЕПодунавље“ и било шта слично што критикује рад градоначелнице Смедерева Јасне Аврамовић, и да престане да објављује на свом фејсбук профилу, јер је „градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић решена да се са свима обрачуна“.

Према наводима кривичне пријаве, прича се ту не завршава. Наиме, наведено је да је 18. фебруара у јутарњим сатима градоначелница лично позвала чланицу Удружења која је претходно била на разговору са Војиновићевом, и упутила јој захтев да доведе другу чланицу код ње у кабинет.

-Градоначелница се распричала преко телефона причајући како је она моћна а да ће све своје противнике затрпати 100 метара испод земље – стоји у кривичној пријави.

У образложењу се додаје да се „поред горе наведеног, градоначелница Смедерева и  раније више пута према члановима Удружења понела непријатељски и упућивала разне претње“, а примери за то таксативно су наведени. Такође, додаје се да због „неподобности“ није дозволила да Удружење настави са закупом просторије од 18 квадрата у објекту Центра за културу, иако је закупнина редовно плаћана. У кривичној пријави посебно се наглашава да чланови Удружења „доживљавају стрес, трауме и страх за себе и за своју децу“ због претњи градоначелнице Јасне Аврамовић те да страхују „од терора који могу да доживе“.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.