ЈАСНИНА И ЂИЛАСОВА „ТАЈНА ВЕЗА“

Редакција „Смедеревских новина“ није изненађена наводима кривичне пријаве која је поднета против градоначелнице Јасне Аврамовић због, између осталог, повреде слободе изражавања, пошто је њен однос према медијима јавности и већем броју колега одавно познат. Последњи случај у којем градоначелница препоручује чланицама једног невладиног удружења да не би требало да читају, деле и лајкују текстове нашег портала на друштвеним мрежама, те да је реч о „сумњивом друштву“, нису ништа ново за познаваоце функционисање градске власти у Смедереву.
У прошлости било је сличних испада градоначелнице, због чега су се дописници престоничких редакција и новинари нашег портала неколико пута обраћали новинарским удружењима, која су јавно упозоравала да такво понашање носиоца јавне функције није допустиво. Чак је и скупштинску говорницу више пута користила како би се „обрачунала“ са новинарима који „ништа лепо нису написали о Смедереву“ (читај – о мени), износећи при том низ неоснованих, произвољних и непримерених квалификација на рачун колега. Најдрастичнији пример је случај приватизације Телевизије Смедерево, када су запослени уредбом Владе Републике Србије о бесплатној подели удела запосленима, бившим запосленима и пензионерима, добили овај медиј у власништво, а онемогућен им је улаз у посед и преузимање имовине седам месеци од доношења Решења Министарства привреде о промени власничке структуре. Тако је у августу 2016-те започета примопредаја имовине која до данас није завршена. Под диригентском палицом градоначелнице Јасне Аврамовић, опструирана је одлука Владе, на чијем челу је у том тренутку био Александар Вучић, који је уједно и председник странке за коју се градоначелница „толико залаже“, и, вероватно сматрајући да је она „изнад Владе Србије“, покушала је да уништи овај медиј. Није успела.
Уосталом, можда је проблем у учитељу? А учила је од најбољих. Ако је неко познат по уцењивачком односу према медијима, онда је то Драган Ђилас, са којим је градоначелница имала врло блиске контакте. Још увек, градоначелницини блиски пријатељи из Демократске странке, су на високим функцијама. Један је директор јавног предузећа, док је други до скоро био саветник „за нешто“, а од скоро узео у закуп локал у власништву Градске управе. Наши добро упућени извори тврде да је градоначелница задржала добре контакте са Ђиласом, преко Смедеревца Андреје Клеута, до скоро генералног секретара Кошаркашког Савеза Србије, коме је, иначе, Драган Ђилас кум.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.