МУЗЕЈ: „БЕЛА НЕДЕЉА И КАРНЕВАЛ У ЕВРОПСКОМ НАСЛЕЂУ“

Музеј у Смедереву организује предавање „Бела недеља и карневал у европском наслеђу – сличности и разлике“ на коме ће говорити др Весна Марјановић, етнолог и антрополог, као и пројекцију етнолошких филмова у вези са овом темом, саопштавају из ове установе.

Предавање др Весне Марјановић и пројекцију филма „Carnival – king of Europe“ биће одржани у уторак 27. фебруара у 18.30 часова, а вечери етнолошког филма биће заокружене сутрадан, у среду 28. фебруара у исто време, када ће бити представљена још два филма: „Тко може бити звончар“ и „Зашто нема…Биле су беле покладе у Крушчици“.

-Карневал у Србији као легитимни спектакл посвећен пролећним масовним народним светковинама се појављује тек на почетку 21. века. До тада је еквивалент карневалу у српском народу била Бела недеља, односно покладе пред велики ускршњи пост, често називане беле покладе, проштене покладе, завршне покладе, месопуст, месојеђе, сирне покладе, фашанге (од немачке речи fašnik).  У новије време, лети се под окриљем туристичких организација појединих градова и Туристичке организације Републике Србије организују спектакли који носе назив „карневал“, па су данас познати карневали у Панчеву, Белој Цркви, Врњачкој Бањи, Београду, Новом Саду, Сомбору, Лесковцу, Пожаревцу, Шапцу – наводи Весна Марјановић у свом тексту.

Етнолошки филмови који ће бити приказани током две вечери у смедеревском музеју баве се темом сличности европских култура у време „када се истерује зима и дочекује пролеће, у периоду месопуста  пред ускршњи пост, затим традиционалним обликом организације покладних (карневалских) збивања у Истри у Хрватској, а трећи у низу представља Беле покладе у Крушчици, селу у општини Беле Цркве, у јужном Банату.

Из смедеревског музеја позивају све заинтересоване суграђане да присуствују предавању и пројекцији филмова наредне две вечери и поручују да је улаз слободан.

СДН

 

 

 

Comments are closed.