ВЕЉКО ИЛИЋ НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ У ЂЕРУ

Вељко Илић, јуниорски репрезентативац „Смедерева“, у уторак 20. фебруара, први пут излази на ватрену линију у Ђеру, на Првенству Европе ваздушним оружјем. Прво у низу је појединачно такмичење ваздушном пушком, док ће у миксу са Иваном Марић наступити у среду, а у четвртак ће се борити у екипној конкуренцији, у тиму са Ђорђем Савићем и Алексом Митровићем.До 25. фебруара, када се првенство завршава, наши стрелци бориће се у конкуренцији рекордног броја учесника, јер ће према најавама на стрелишта у Ђеру изаћи 48 репрезентација и више од 650 такмичара.

Након прошлогодишњег учешћа на Европском и Светском првенству у дисциплинама малокалибарском пушком, нашем стрелцу ово је први европски шампионат на коме ће наступити за репрезентацију Србије ваздушном пушком. Осим појединачног наступа, Илић ће у среду, у новој олимпијској дисциплини, мешовитим паровима, наступити са Иваном Марић, са којом је пре петнаестак дана освојио сребрну медаљу у апсолутној конкуренцији на првом Војводина купу. Екипно такмичење ове године одржава се по новим правилима, а мушки јуниорски тим пушком, у коме су поред нашег Вељка Илића, још и Ђорђе Савић и Алекса Митровић, најмлађи је део репрезентације Србије. Спортски директор репрезентације Србије Драган Марковић каже да је за њих најважније да уче и стичу искуство, саопштавају из Стрељачке дружине „Смедерево“.

Нашу земљу на шампионату у Ђеру представљаће укупно 19 стрелаца, а наши сениорски репрезентативци, као и на претходним такмичењима, спадају у конкуренте за финала, а од оба тима пиштољем и женске селекције пушком се очекује и висок екипни пласман. Као и претходних година међу фаворитима су и српски миксеви пушком (Андреа Арсовић и Милутин Стефановић) и пиштољем (Зорана Аруновић и Дамир Микец), који су управо у Ђеру, пре две године, када су мешовити парови први пут званично уврштени у програм ЕП, освојили европске титуле, а затим их прошле године у Марибору и одбранили. Сребро у јуниорском миксу пушком у Марибору су освојили садашњи сениори Сања Вукашиновић и Лазар Ковачевић. Укупно је пријављено 78 тимова пушком и 81 пиштољем. У јуниорским миксевима пушком пријављено је 35 тимова, и 43 сениорских, а пиштољем 33 у јуниорској, а 48 у сениорској категорији. Сениорска надметања су на програму од 23. до 25. фебруара.

У циљу промоције такмичења у мешовитим тимовима, као и новог формата екипног такмичења које је направила Европска стрељачка конфедерација и које је по први пут уврштено у званични програм Европског првенства ваздушном пушком и ваздушним пиштољем, Владимир Лисин, председник ЕСК-а, доделиће и личне награде за освајаче медаља и финалисте у тим дисциплинама.

СДН

 

Comments are closed.