ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ОШТЕТИЛА БУЏЕТ ЗА 45 МИЛИОНА ДИНАРА?

Укупна потраживања града Смедерева по основу накнаде за уређење градског грађевинског земљишта на име главног дуга до 30. новембра 2016. године износила су 23.838.797 динара, а припадајућа камата до истог датума износила је 21.657.137 динара, наведено је у документу у које су „Смедеревске новине“ имале увид. Највеће појединачно потраживање, готово више од половине укупне цифре, чак 23.336.654 динара са припадајућим каматама, бележи предузеће „Вимекс“ д.о.о.
Наиме, према пресеку стања, „Вимекс“ д.о.о. дугује 11.680.318 динара за накнаду за уређивање градског грађевинског земљишта за пословни објекат. Готово исто толико, 11.656.336 динара је нагомилане припадајуће камате. Задужење је утврђено на основу уговора из септембра 2008. године, али и анекса из марта 2009. године, чија садржина није позната.
Занимљиво је, међутим, да је, упркос овом дугу, локална самоуправа омогућила „Вимекс“-у да своју халу у индустријској зони прво изда у закуп Финцима, а потом и турском „Кајзену“ који и данас ради у овом простору. Упркос томе што ова приватна фирма захваљујући посредовању града годинама уназад остварује сталне приходе од закупнине, наплата њиховог дуга није извршена.
За „убирање“ овог прихода била је задужена Дирекција за изградњу града, а неажурност овог предузећа констатовао је у свом извештају и државни ревизор, о чему су „Смедеревске“ већ писале. Због тог пропуста поднета је и кривична пријава против бившег директора Ненада Крчума, али се он нагодио са тужилаштвом, а његова одговорност за ненаменско трошење буџетских 37 милиона динара „процењена“ је на 50.000 динара.
У међувремену, Скупштина града је, на иницијативу градоначелнице Јасне Аврамовић, донела одлуку о ликвидацији Дирекције, а да претходно нису предузете никакве активности да се спорна потраживања и наплате. Локална самоуправа није благовремено покренула законом прописане механизме, чиме се практично, по свему судећи, одрекла ових средстава.

Ј. Шешлак

 

 

Comments are closed.