КО ЋЕ КОМЕ, НЕГО СВОЈ СВОМЕ…

Смедеревски Дом здравља могао би ове године да остане без главног извора финансирања, пошто би посао систематских и лекарских прегледа радника железаре од ове здравствене установе могао да пређе у приватни сектор, ординацију „Ендомед“, сазнају „Смедеревске новине“. И ту не би било ничег спорног да, по речима нашег извора из ове установе, за приватну праксу директно не лобира градоначелница Јасна Аврамовић, чији би основни посао на функцији коју обавља требало да буде заштита интереса локалне самоуправе, која је и оснивач Дома здравља.
Наиме, једногодишњи уговор који Дом здравља има са смедеревском железаром, сада у власништву кинеског инвеститора, истиче у другој половини фебруара. Преглед запослених највеће овдашње фабрике доносио је месечни прилив већи од милион динара, па би губитак овог посла значио да ће здравствена установа града остати без основних извора прихода, који у значајној мери помажу да се захвата мање средстава из џепова грађана.
-Последњих месеци неколико лекара специјалиста на необичан начин „саботирало“ је рад у Дому здравља, а неки од њих су дали отказ и запослили се управо у „Ендомеду“, који се кадровски појачава, како сазнајемо, све са једним циљем, а то је, да уз помоћ градоначелнице и њеног брата, „преузме“ овај посао од Дома здравља. На отварању понуда, пошто је био расписан тендер, били су присутни обоје – тврди за наш портал саговорник упућен у ову проблематику.
Од прегледа запослених у овој највећој смедеревској компанији Дом здравља је, практично, живео, јер је тај уговор омогућавао одржавање и куповину опреме и апарата које користе сви грађани Смедерева, објашњава наш извор.
-Осим што ће остати без значајног прилива средстава, Дом здравља остаје и без специјалиста, што би, такође, могао да, у наредном периоду, буде проблем. Забрињава што се на овом примеру види да градоначелница, уместо да штити здравствену установу чији је оснивач град, ради на слабљењу државног сектора, и то у време када је политика Владе и председника да се побољшају услови за лечење у свим државним установама – каже наш саговорник.

Ј.Шешлак

 

Comments are closed.