ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ: СТРУЧНА ПРАКСА И ДОНАЦИЈА БИБЛИОТЕЦИ

Економски факултет Универзитета у Београду и град Смедерево потписали су споразум о сарадњи који ће студентима омогућити праксу у институцијама и предузећима у надлежности локалне самоуправе. Према том споразуму студенти ће бити у могућности да прва радна искуства стекну током студија, да усаврше пословне вештине и буду конкуретни на тржишту рада чим заврше факултет, а и локална самоуправа ће моћи да регрутује млад, способан стручни кадар за послове из свог делокруга. Осим споразума о стручној пракси, Економски факултет потписао је и уговор о донацији 150 наслова стручне литературе Народној библиотеци Смедерево, вредан 180.000 динара.
Према информацијам које је изнео декан Бранислав Боричић, на Економском факултету тренутно има 150 студената из Смедерева, највећи број из Економско-трговинске школе и Гимназије.
– Смедерево зато није случајно један од свега неколико градова чијој библиотеци Економски факултет поклања један завидан фонд књига из економске литературе и град који ће омогућити студентима завршних година да обаве одређене студентске праксе, и на тај начин се поново након студентских дана проведених у Београду везују за свој град где им се отвара и перспектива вероватно и повратка, и останка у свом граду – рекао је декан Боричић.
За смедеревску библиотеку, донација „Екоф библиотека“ је веома значајна, с обзиром на то да је, према речима директорке Марине Лазовић, сваки други смедеревски студент, члан ове важне институције.
-Ово је посебно драгоцено пошто компликовано долазимо до стручне литературе, попут књига Економског факултета, који је врло озбиљан и квалитетан издавач, али не појављују се много на тржишту, и онда наш руководилац научно-стручног одељења управо има проблем са набавком стручне књиге. И зато је посебно важан за нас поклон Економског факултета, на чему се искрено захваљујем декану Боричићу, и могу само да кажем да ћемо ми ове књиге већ сутра стручно обрадити, а да ће већ наредног дана оне ће бити у полицама наше библиотеке – рекла је Марина Лазовић.
Када је реч о студентској пракси, надлежни су објаснили да Економски факултет тим поводом расписује конкурс на који се јављају студенти, а списак се потом упућује локалној самоуправи, која врши одабир студената. Стручну праксу обављају студенти завршних година, најчешће током лета, у трајању од месец дана, након чега добијају извештај о томе колико је њихово знање примењиво, да ли поседују потребне вештине за обављање посла, као и сугестије за даља унапређења знања и способности. Овакав вид сарадње Економски факултет Универзитета у Београду остварио је са више од 300 градова и општина и привредних субјеката у Србији.

Ј.В.

 

Comments are closed.